Megelőzték Bill Gatest, mexikói a leggazdagabb

Bill Gatest, a Microsoft alapítóját megelőzve Carlos Slim mexikói befektető lett a világ leggazdagabb embere - közölte szerdán a Forbes magazin, amely évről évre közzéteszi a legvagyonosabb személyek listáját.
MTI-Eco, 2010. március 11. csütörtök, 07:34
Fotó:

Slim vagyona tavaly 50 százalékkal 53,5 milliárd dollárra növekedett, míg az amerikai Gates "csak" 53 milliárd dollárt tudhat magáénak. Ez a második alkalom 1995 óta, hogy a szoftvercég alapító-elnökét letaszították a Forbes listájának éléről.


A főleg a telekommunikációs szektorban utazó Carlos Slim birtokában van Mexikó több nagy áruházlánca, ezenkívül szállodákat, éttermeket tulajdonol, és ugyancsak jelen van az olaj- és építőiparban. Befektetett az amerikai Saks luxusáruház-láncba és a The New York Times médiavállalatba is.


A harmadik helyen Warren Buffett befektető futott be 47 milliárd dolláros vagyonnal. A vezető hármas tavaly 41,5 milliárd dollárt szerzett vissza az egy évvel korábban, a globális gazdasági válságban elszenvedett 68 milliárdos veszteségükből.


A több milliárdos vagyonnal rendelkezők száma a világon mostanra csaknem visszaállt a korábbi szintre, miután a pénzügyi krízis miatt harmadával csökkent. Jelenleg 1011 ilyen személyt tartanak nyilván, számuk egy éve 793, két éve pedig 1125 volt. Az Egyesült Államokban 403-an, Európában 248-an élnek közülük.


Vagyonuk nagysága a tavalyi 2,4 ezer milliárdról 3,6 ezer milliárdra nőtt, ez még elmarad a 2008-as 4,4 ezer milliárdos adattól - olvasható a Forbes összeállításában, amely a február 12-i állapotot tükrözi.


Egy milliárdos átlagos vagyona 3,5 milliárd dollár, az exkluzív klubban a nők száma 89-re nőtt a tavalyi 72-ről.


Steve Forbes, a Forbes elnöke azt mondta, hogy a vagyonosodás a globális gazdaság rendbejövetelét tükrözi. Hangsúlyozta, hogy a feltörekvő pénzügyi piacokon - azon belül is kimondottan Ázsiában - különösen erős felépülés tapasztalható.

Rámutatott, hogy a világ leggazdagabb embereinek listáján a negyedik és ötödik helyen két indiai van, Mukesh Ambani (29 milliárdos vagyonnal) olajipari, Lakshmi Mittal (28,7 milliárd dollár) acélipari mágnás.


A legtöbb milliárdos az Egyesült Államok után Kínában él.


A Forbes statisztikája szerint a legtöbb milliárdosnak a világ városai között New York ad otthont, 60-an élnek ott közülük, a második és harmadik helyen Moszkva, illetve London áll 50, illeve 32 milliárdossal.


A leggazdagabb európai a hetedik helyen álló francia Bernard Arnault, a luxuscikkeket gyártó LVMH tulajdonosa 27,5 milliárdos vagyonnal, őt az amerikai Oracle szoftvercég vezetője, Larry Ellison előzi meg, akinek 28 milliárd dollárja van.

HOZZÁSZÓLÁSOK