Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mega görög televíziónak adott nyilatkozatában Panosz Szkurletisz elmondta, hogy október 1-jétől 650 euróra emelik a 586 eurós havi minimálbért, egyben eltörlik a 25 évnél fiatalabbak számára megállapított alacsonyabb értékű, 511 eurós minimálbért. A kormány júniusig beterjeszti az ágazati kollektív szerződéseket visszaállító törvényjavaslatot, amelynek alapján a következő év júliusától ismét köthetnek ágazati kollektív megállapodásokat a munkáltatók és a munkavállalók.

A minimálbér csökkentéséről 2012-ben állapodott meg Görögország a nemzetközi hitelezőkkel a második mentőcsomag egyik feltételeként. Annak célja a görög vállalatok versenyképességének növelése volt.

A fiatalok alacsonyabb minimálbérének bevezetésével azt akarták elérni, hogy a 25 évesnél fiatalabbak könnyebben el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Mindazonáltal ez az elképzelés nem vált be a gyakorlatban: a 25 évesnél fiatalabbak körében továbbra is 50 százalék körül van a munkanélküliség, ami duplája a teljes munkanélküliségi rátának.

Az ágazati kollektív szerződések rendszerét ugyancsak az előző, Antonisz Szamarasz vezette konzervatív kormány szüntette meg a nemzetközi hitelezők követelésének eleget téve.

Az Alekszisz Ciprasz vezette, január végén hivatalba lépett új baloldali görög kormány tabunak tekinti munkaügyi terveit, azokról nem hajlandó tárgyalni a hitelezőkkel, amelyek azt követelik, hogy a magánszektorban teljes egészében liberalizálják az elbocsátás rendszerét. Ez a követelés egyike volt azoknak a nézeteltéréseknek, amelyek miatt tavaly ősszel az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap alkotta hitelezői trojka nem volt hajlandó lezárni a hitelprogram ötödik felülvizsgálatát, és ennek következményeként felfüggesztette az utolsó, 7,2 milliárd eurós hitelrészlet folyósítását.