Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövő évtől fokozatosan lép életbe Lengyelországban a nyugdíjreform, amely 2040-től a nőknél, 2020-tól a férfiaknál egységesen 67 évre emeli az öregségi nyugdíj korhatárát a jelenlegi 60, illetve 65 évről. Ugyanakkor bevezetik a részleges nyugdíj lehetőségét a legalább 35 éves munkaviszonnyal rendelkező, 62. életévüket betöltött nők és a 40 éves munkaviszonnyal rendelkező 65 éven felüli férfiak számára. Ennek összege a teljes nyugdíj 50 százaléka lesz. Az új rendszer működését és hatásait 2016-al kezdődően rendszeresen felülvizsgálják. Azzal számolnak, hogy a nyugdíjak összege jelentősen emelkedni fog, miközben a munkával töltött évek meghosszabbítása évi 0,1 százalékkal növeli a GDP-t.

Az eredeti tervekkel ellentétben - nyilván nem függetlenül az érintettek ellenállásától és a rendőrök sztrájkfenyegetésétől - nem terjesztik ki az általános nyugdíjtörvény szabályait az egyenruhás testületekre, azok szabályozása továbbra is elkülönül. Azonban míg eddig az érintettek 15 évi szolgálat után koruktól függetlenül nyugdíjba mehettek, most ezt 10 évvel hosszabb szolgálathoz és az 55 év betöltéséhez kötik. A nyugdíj összege 25 év szolgálat után a fizetés 60 százaléka, ami minden további szolgálatban töltött évvel 3 százalékkal emelkedik, de a 75 százalékot nem haladhatja meg. Ez a rendszer azonban csak azokra vonatkozik, akik 2013. január 1. után lépnek szolgálatba.

Donald Tusk miniszterelnök hangsúlyozta, hogy nem örömteliek ezek a döntések, és tudja, sokakat nyugtalanítanak, de elengedhetetlenek a nyugdíjrendszer fenntarthatóvá tételéhez. A népszerűtlen reform, amely ellen számtalan tiltakozó akciót szerveztek, kormányválságot okozott - a vezető kormánypárt tervét kisebb koalíciós partnere, a parasztpárt az utolsó pillanatig nem volt hajlandó támogatni, emiatt még az előrehozott választások lehetősége is felmerült. Végül megállapodtak, s a krízist sikerült elhárítani, de a parasztpártot vezető Waldemar Pawlak, a miniszterelnök első helyettese - nyilván egy utolsó, szimbolikus gesztusként - a törvényjavaslatról döntő kormányülésen tegnap nem vett részt, vidéki körútra indult.