Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legnagyobb kritikusa a DW szerint szombat délelőtt megérkezett a berlini Tegel reptérre, majd a német főváros Charite kórházába szállították kezelésre. A politikus jelenleg kómában van és lélegeztetőgéppel lélegeztetik. Hívei szerint megmérgezték. A mérgezés tényét a  Kreml tagadja.

Jaka Bizilj, a Navalnij berlinbe szállítását finanszírozó Cinemas for Peace alapítvány alapítója az orvosi gép Berlinbe érkezését követően azt mondta a Bild című lapnak, hogy az orosz politikus állapota stabil volt a Németországba érkezésekor - írja a DW.

Nincs veszélyben az élete

Az omszki kórház orvosai szerint a kormánykritikus politikus élete nincs veszélyben. Mesterséges kómában tartották - írja az MTI. Alekszandr Murahovszkij, az omszki kórház vezető orvosa azt mondta, hogy szerintük Navalnij nem lett mérgezés áldozata, hanem anyagcserezavart okozó betegséggel küzd. Ugyanakkor ruháján és ujjain ipari vegyi anyagok maradványát mutatták ki.

A korrupcióellenes fellépésével és Vlagyimir Putyin elnök kemény bírálatával reflektorfénybe kerülő Navalnij csütörtökön lett rosszul egy Tomszkból Moszkvába tartó repülőjáraton, miután teát ivott, amelybe ismerősei szerint mérget csempészhettek.

Furcsaságok

Felesége és barátai külföldi segítséget kértek a kezeléséhez, mert attól tartanak, az orosz hatóságok megpróbálják eltussolni, hogy mi okozta a politikus rosszullétét, és mert bizalmatlan az omszki mentőkórház főorvosával, Alekszandr Murahovszkijjal szemben, aki a kormányzó Egységes Oroszország párt tagja.

"A mérgezés az orosz kormány bevett eszköze" - mondta Alekszej Navalnij egyik fő szövetségese, Konsztantyin Jankauszkasz moszkvai önkormányzati képviselő a Euronewsnak, aki szerint több aggodalomra okot adó részlete is van az ügynek. "Az a gond, hogy az omszki kórház vezetője nem egyszerűen csak orvos, hanem Putyin pártjának is tagja. Meggyőződésük, hogy sokkal inkább politikáról van itt szó, semmint Alekszej egészségéről. Nem lehetett bemenni hozzá, úgy őrizték mint egy foglyot, és pénteken még úgy vélte, hogy mindaddig őrizni fogják, amíg a méreg nem távozik a véréből és lehetetlen lesz kimutatni".

Brit toxikológiai szakértők szerint annyira gyorsan nem lehet kizárni a mérgezés lehetőségét, amennyire azt az omszki orvosok tették - írja a Euronews. Alastair Hay a Leeds Orvostudományi Egyetem professzora azt mondta, hogy eltart egy ideig, amíg biztosan ki lehet zárni a mérgezés lehetőségét. Különösen akkor, ha nagyon mérgező anyagról van szó. Az ilyen toxin alacsony koncentrációban van jelen a szervezetben. Sok szűrőviszgálatra van szükség, mert vannak olyanok, amik ezt a kis mennyiséget nem mutatják ki.

A Kreml tagad

Eközben az orosz elnök szóvivője azt hangsúlyozta, hogy nincs bizonyíték arra, hogy méreg okozta-e az ellenzék ikonikus figurájának súlyos állapotát. "A gyanú mindaddig gyanú marad, amíg nincs bizonyíték. A mérgezés tényét bizonyítani kell laboratóriumi vizsgálatokkal, egyelőre a tesztek eredményére várunk" - mondta Dmitrij Peszkov pénteken.

Konsztantyin Jankauszkasz emellett megjegyezte: az omszki repülőtér kávézójában történtek kapcsán az is érdekes, hogy a kávézó azonnal bezárt, amint Navalnij a gép fedélzetére lépett. A reptér alkalmazottainak megtiltották, hogy a sajtónak nyilatkozzanak.

Sajtójelentések szerint Navalnij, Vlagyimir Putyin elnök talán legismertebb bírálója az elmúlt napokban Szibériában tartózkodott, ahol a szeptemberi választásokon indulni szándékozó ellenzéki jelöltekkel találkozott, és feltehetően a magas rangú tisztségviselők korrupcióját leleplező viedóihoz is anyagot gyűjtött.