Megérkezett a jóslat: durva lesz a jövő év

A feltörekvő piacokon megfigyelhető gazdasági gondok nem pusztán egy szokásos visszaesés jelei, hanem a pénzügy válság újabb hullámának előjelei - vélik amerikai szakértők. A jövő év kiterjedt recessziót hozhat a világgazdaságban, aztán vagy javul a helyzet, vagy nem.
Napi.hu, 2015. október 25. vasárnap, 17:00
Fotó: Reuters

Nem csupán egy újabb piaci huppanást élnek át a világ legjelentősebb feltörekvő országai, hanem a 2008-2009-es pénzügyi válság harmadik hullámának vagyunk tanúi - állítják a Goldman Sachs elemzői, akiket a CNBC idén. A szakértők három tényezőre híják fel a figyelmet, amelyek véleményük szerint alátámasztják meglehetősen borús előrejelzésüket.

Egyre növekszik a bizonytalanság a feltörekvő piacok gyengélkedése, az alacsony nyersanyag- és energiaárak, illetve az esetleg emelkedő amerikai kamatok miatt - írják a szakértők. Emiatt egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a feltörekvő piacokon kialakult értékpapír- és ingatlanárak nem tarthatók, más szóval beköszönt a pénzügyi összeomlást követő válság újabb fordulója.

(Valójában akár több hullámról is beszélhetünk: első a 2008-as pénzügyi összeomlás volt, a második 2009-es recesszió a fejlett országokban, a harmadik a 2010-ben kirobbant európai adósságválság, amelyet követett a 2011-es arab tavasz, majd a 2014-es ukrán válság és idén a menekültválság - a szerk.)

Mérgező képlet

A Goldman Sachs szakértői szerint párhuzamot vonhatunk a hét évvel ezelőtti események és a mostaniak között. Akkor azzal kezdődött a hanyatlás, hogy összeomlott az USA lakáspiaca. A nem igazán hitelképes (subprime) ügyfeleknek adott jelzálogkölcsönök bedőlése magával rántotta az amerikai, majd az európai gazdaságot.

Most azt látjuk, hogy a feltörekvő piacok gyengesége padlóra viszi a nyersanyag- és energiaárakat, ami deflációs nyomást eredményez. (Az árak csökkenése azután mind a fogyasztókat, mint a befektetőket kiadásaik halogatására készteti, ami kihúzza a talajt a növekedés fő forrásai alól.)

A Fed kamatemelésével kapcsolatos találgatások miatt tőkekivonás indult meg a feltörekvő országokból, főként az ázsiai piacokról. Az amerikai jegybank döntéshozói azonban szeptember közepi ülésükön úgy döntöttek, hogy elhalasztják a hét éve nem látott lépést, ami stabilizálta az érintett országok pénzügyi helyzetét és valutáik árfolyamát. A szakértők egy része szerint azonban ez csak ideiglenes javulás.

Mi a baj oka?

A feltörekvő országokban jelentkező gyengeségek hátterében a növekedés új egyensúlyának kialakulása áll, nem pedig szerkezeti gyengeségek - vélik az amerikai bank szakértői. Ez azzal jár, hogy a feltörekvő országok tőzsdéitől a fejlettekéire helyeződik át a bővülés súlypontja, miközben a termelőktől, azaz a tőkebefektetések haszonélvezőitől, a fogyasztók felé csúszik a növekedés forrása.

Ezzel a véleménnyel vitatkoznak azokkal a szakértőkkel, akik az elhúzódó stagnálás (secular stagnation) lehetőségére figyelmeztetnek. Ez a jelenség azt jelentené, hogy a világgazdaságban alig javulna a hatékonyság, lassan fejlődne az oktatás és a képzés, lefékeződne az innováció, a megtakarítások meghaladnák a befektetéseket, ami fékezné a fogyasztást. Mindezek emiatt a gazdaságösztönzők (például az alacsony kamatok) nem működnének.

Csavaros logika

A kiigazítás a Goldman Sachs előrejelzése szerint ugyan időt vesz igénybe - ahogy az USA és Európai esetén is történt -, ám elvezethet a gazdasági egyensúly helyre állásához, ami lehetővé teheti a gazdasági tevékenységek, a vállalati profitok és a kamatok szokásos alakulásának visszatérését.

Mások tartós gondokat prognosztizálnak a feltörekvő piacokon. A Deutsche Asset and Wealth Management szakértői abból indulnak ki, hogy a növekedési ráta az elmúlt tíz évben részben a strukturális reformok elmaradása miatt csökkent. A fejlett országokban kialakult különösen enyhe monetáris politikai a feltörekvőkre hajtotta a tőkét, mert ott valamivel nagyobb kamatot remélhettek.

Ez a plusztőke viszont lehetővé tette, hogy elfeledkezzenek egyre súlyosabb gazdasági gyengeségeikről. A felfújt befektetések miatt most azzal kerülnek szembe, hogy adósságaik felduzzadtak és nagy hiteleket kell törleszteniük, miközben gazdasági növekedés gyengül. Emiatt nő a vállalati és a bankcsődök veszélye.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Heliantusz, 2015.10.26 09:48

@Mecsabesz:

,,@Heliantusz: Reseet.!?"

?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2015.10.26 08:16

Ócska hazudozás az egész! A lényeg az, ha megnövekedik a pénz(mennyiség) a rendszerben, az lenyomja a kamatokat. Mivel Amerika, akinek a pénze a tartalékvaluta, a folyófizetési mérleg deficitjével biztosítja a likviditást a nemzetközi piacon. Az elmúlt évtizedekben az USA jelentős ff. mérleg deficitet hozott létre -ami egyben más ország követelése/ tartaléka- ezért megnőtt a rendszerben a pénzmennyiség és lenyomta a kamatokat. Mivel az ország GDP-nek jelentős része a pénzügyi szektorból jön, ezért létkérdés a követelés állományában a magas hozam (kamatszint). Mivel sok a pénz (nagy a pénzkínálat) a kamatszint ezért alacsony és ezt a szintet agitációs propagandával (adósság vallással) akarják felemelni hogy a pénzügyi szektor jövedelmezősége megmaradjon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2015.10.25 21:31

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Heliantusz, 2015.10.25 17:51

Tartós lesz a válság. A háttérhatalom leginkább a válságok generálásával szokta kiváltani a számára szükséges változásokat. Világméretű változásokhoz pedig globális léptékű válságokat kreál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html