A svájci kormány összességében továbbra is ugyanúgy látja az ország idei és jövő évi gazdasági teljesítményének a kilátását, mint tavaly decemberben, azaz ebben a két évben fokozatosan élénkül a gazdaság.

A svájci kormány gazdasági államtitkársága (SECO) kedden ismertetett közleménye szerint Svájc legfontosabb exportpiaca, az euróövezet gazdasága minimálisan élénkül a következő két évben, ami kedvezően hat az ország kivitelére és ezzel gazdasági teljesítményére, miközben a globális gazdaság helyzete is javul, és a belső kereslet is bővül.

A SECO a hazai össztermék (GDP) idei növekedésére vonatkozó előrejelzését decemberhez képest minimálisan visszafogta, 2,3 százalékról 2,2 százalékra változtatta, ugyanakkor a 2015-re vonatkozó becslését 2,7 százalékon tartotta. Tavaly a svájci GDP 2 százalékkal nőtt.

A SECO előrejelzése szerint az idén átlagosan 3,1 százalék lesz a munkanélküliség Svájcban, jövőre pedig 2,8 százalék, ami megegyezett a decemberi előrejelzéssel.

A svájci kormány gazdasági államtitkársága azzal számol, hogy az idei átlagos infláció 0,1 százalék lesz a decemberben becsült 0,2 százalék helyett, jövőre pedig 0,4 százalék, ami megegyezik a decemberben várttal.

Mindez elvben lehetővé tenné a svájci jegybank számára a kamatemelést, de a svájci monetáris politikára vonatkozóan - ami kiemelten fontos a hazai frankhitelesek számára is - a dokumentumban nincs prognózis.