Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A döntés már kedden megjelenhet a mexikói hivatalos közleményben, és szerdán hatályba is lép a rendelkezés -  írja a Reutersre hivatkozva az MTI.

Mexikó már a múlt héten jelezte, hogy büntetővámokat vezet be az Egyesült Államokból érkező sertéscombra és -lapockára, amelyek az évi 1,07 milliárd dolláros húsimport mintegy 90 százalékát teszik ki.

Heriberto Hernández, a legnagyobb mexikói sertéstenyésztők szövetségének elnöke az Ildefonso Guajardo gazdasági miniszterrel hétfőn tartott megbeszélés után közölte, hogy egységesen 20 százalékos vámmal sújtják az Egyesült Államokból behozott sertéscombot és -lapockát, legyen az hűtött vagy fagyasztott, csontos vagy csont nélküli hús. Jelezte, hogy támogatja a kormány döntését, és nem számít áremelkedésre, mivel az amerikai importnak számos alternatívája van.

Ez az első alkalom, hogy valamilyen részlet kiderül a mexikói kormány tervezett válaszlépéseiből.

Donald Trump március 8-án írta alá az acél- és alumíniumtermékek importjára kivetett vámokról szóló elnöki nyilatkozatokat, amelyek március 23-án léptek hatályba. Június 1-jéig - a további tárgyalásokra szánt időre - mentességet kapott az Európai Unió, Argentína, Ausztrália, Brazília, Dél-Korea, Kanada és Mexikó. Közülük az unió, Kanada és Mexikó kiesett a kivételezetti körből a határidő lejárta után. Ez a döntés tovább bonyolítja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) felülvizsgálatáról folyó tárgyalásokat a három érintett észak-amerikai ország között.

Mexikó tavaly közel 650 ezer tonna sertéscombot és -lapockát importált, a teljes sertéshúsimport pedig mintegy 840 ezer tonnát tett ki. Egy mexikói iparági forrás közlése szerint Kanadából vagy az Európai Unióból pótolhatják a kieső amerikai importot.

Az Egyesült Államokban a sertéscomb és -lapocka nem olyan keresett, mint az oldalas vagy a szalonna. Mexikóban viszont éppen a comb és a lapocka szükséges a legnépszerűbb ételek elkészítéséhez.

Képünk forrása: Pixabay