Megerősítheti a baloldalt Orbán Viktor döntése

Várhatóan nem fogja felforgatni az európai parlamenti erőviszonyokat az euroszkeptikus pártok megerősödése, más kérdés, milyen változást okoz az új pártok megjelenése, illetve mivel járnak az olyan helyezkedések, mint például a Fidesz esetleges kiválása az Európai Néppártból. Orbán Viktor hétfőn beleszállt az EPP vezetőjébe, Manfred Weberbe, ahol újabb front nyílt.
Komócsin Sándor, 2019. május 7. kedd, 11:32
Fotó: Getty Images

Az Európai Parlament (EP) két nagy pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) és a Szocialisták és Demokraták (S&D) megőrzi többségét a május végi EP-választások után, az új szín a kisebb politikai erők megerősödése viheti majd az európai politikába - erősítette meg a korábbi előrejelzéseket a legfrissebb felmérés, amelyet az euronews.com hozott nyilvánosságra. Az EPP 41, az S&D 32 mandátum veszteséggel számolhat 2014-es végeredményhez képest. Ez nagyjából borítékolható, így bizonytalanságot más pártok háza táján találhatjuk.

Az első számú kiszámíthatatlan elem a brit választás eredménye, ezen belül a nacionalista népvezér, Nigel Farage frissen alapított pártja, a Brexit Párt szereplése. A közvélemény-kutatások szerint ez a politikai erő vezeti a szigetország népszerűségi listáit, ám nem világos, hogy melyik euroszkeptikus pártcsaládhoz csatlakozhat az EP-ben. A mérsékelt oldalon Emmanuel Macron centrumpártjának szereplése okoz bizonytalanságot. Öt évvel ezelőtt még ez a párt sem létezett még, és bár csatlakozhat a liberális ALDE pártcsaládhoz, egyelőre formálisan nem kötelezte el magát hozzájuk.

Nyertesek és vesztesek

A friss felmérés szerint a májusi politikai meccs két nagy nyertese az ALDE és az erősen euroszkeptikus Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) lesz. Az előbbi 35 plusz képviselői helyet szerezhet, míg az utóbbi 45 mandátumot. Így az EP centrumában masszív többség alakulhat ki, amihez az EPP 180, az S&D 159 és az ALDE 102 képviselővel járulhat hozzá a britek jelenléte miatt egyelőre továbbra is 751 fős parlamentben. Ha a várhatóan plusz eggyel, 51 fősre gyarapodó Zöldeket is figyelembe vesszük, már majdnem kétharmados lehet az így összeálló többség.

Az EAPN a jelenlegi Nemzet és Szabadság Európája (EFN) pártcsalád átalakulásával jöhet létre: az olasz Matteo Salvni radikális jobboldali Ligája, amely jelenleg Északi Ligaként szerepel ebben, jóval nagyobb súllyal folytathatja pályafutását az EAPN-ben. A pártcsaládod jelenleg a francia Nemzeti Gyűlés elnöke, Marine Le Pen vezeti, ebben a csapatban játszik az Osztrák Szabadságpárt és a német Alternatíva Németországnak is.

Figyelik Orbánt

A politikai elemzők külön figyelemmel kísérik a Fideszt vezető Orbán Viktor manőverezését. A párt jelenleg az EPP felfüggesztett tagja, ám az elmúlt napokban tovább mélyült az ellentéte a pártcsaláddal. A magyar kormányfő kijelentette, hogy nem támogatja az EPP európai bizottsági elnökjelöltjét, Mafred Webert, mire a pártcsalád részéről - a Politico jelentése szerint - rövid üzenetet kapott: az Néppárt támogatását élvező bizottsági elnököt (Jean-Claude Junckert) már korábban is megválasztották a Fidesz EP-képviselőinek szavazatai nélkül.

Annegret Kramp-Karrenbauer, a német CDU, a Néppárt legnagyobb politikai erejének elnöke szintén reagált Orbán Viktor megjegyzésére. Úgy látja, a magyar vezető eldöntötte, hogy kiviszi a pártját az EPP-ből. Említett megjegyzése mellett erre utal, hogy egymás után fogad ismert euroszkeptikus politikusokat, köztük Matteo Salvini olasz belügyminisztert. Sebastian Kurz osztrák kancellár óvatosabban fogalmazott: Weber támogatásának visszavonása nem befolyásolja azt az eljárást, amelyet az EPP indított a Fidesz tagságának felülvizsgálatára.

Az elemzői találgatások szerint a Fidesz, ha kilép az EPP-ből, akkor a Salvini befolyása alá kerülő EAPN-hez csatlakozhat. Mivel a magyar kormánypárt várhatóan 12-13 képviselőt küld az EP-be, ezzel a helyezkedéssel nagy szívességet tehet az "ősellenfélnek", a mérsékelt baloldalnak, mert minimálisra csökkentheti a különbséget az EPP és az S&D mandátumai között. Az utóbbi kettő viszonyában tehát megerősítheti a baloldalt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2019.05.08 20:31

úgy tűnik, hogy orbán gábor zsazsa ihletésű politikájában mintha működési zavarok kezdődnének (a centrumból a perifériára fog kiesni).....mondjuk ennek az illeg-billegésnek már ideje volt, hogy valami feloldása legyen, mert uncsi egy helyben topogás
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.05.08 20:04

@Suzywong: Nem számít, a fidesz számítás szerint az is 2/3
751 2/3- a 12 fidesz matek.
Szerintem a következő EP választásra átírják az EU szavazókörzeteit, például Brüsszelt és Bukarestet Budapesthez, Kijevet Varsóhoz, megilyenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2019.05.08 19:41

@Papuska54: "Weber egyértelműen diszkriminálta a magyar szavazókat."
Nem, a fidesz szavazókra nem tart igényt. Ehhez - szerintem - egy politikusnak joga van, politikai álláspont szerint megkülönböztetni a szavazókat. Hányszor halljuk, hogy "mi", meg "ők"!
"A baloldaliság és a szocializmus borzalmait, embertelenségét, irrealitását mi itt közép-kelet-Európában m már megtapasztaltuk" Igen! Én még nálad is többet éltem ebben a korszakban (ha a nickben a születési éved van). Ezért én nem akarok soha többé diktatúrát, paternalizmust, mindenre kiterjedő államot, mindent átszövő pártot. Baloldaliságot is csak módjával. Én szabadságot akarok!

"a nyugat most teremt ilyen beteges ideológiát. Jellemző,"
??? Egyáltalán nem. Melyik országnak van szocdem/szocialista vezetője?

"hogy a Néppárt vezetője hasonló nevet visel az emberek megtévesztését adó, a munka tisztelete ellen uszító baloldali szociológia alapját megteremtő, emberek megvezetésében bűnös ideológussal."
Na, ezt most már végképp nem értem!
A Néppártba tipikusan az országok kereszténydemokrata, józanul jobboldali pártjai álltak össze.

A baloldal az EP-ben az a józan baloldal, régen úgy mondták szocdem. Amelyik nem akarja a társadalmi rendet felforgatni, de az állam nagyobb kötelességének érzi a szociális ellátásokat, a vagyoni helyzetkiegyenlítést, a gyengék védelmét, mint a jobboldal.

Persze megjelennek szélsőbalos (kommunista) pártok is, amelyek demagóg szöveggel háborút indítanak a fennálló társadalmi ellen. Megjelennek szélső jobbosok is, akik rendpártiságukkal, de demagógikákkal, nacionalizmussal, sajnos sokszor ellenségképpel való riogatással érvelnek. Vannak még a liberálisok, akikre Merkel azt mondta, azért nincs már rájuk szükség, mert már liberális, toleráns társadalom vagyunk. Aztán a modernkedő zöldek, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2019.05.08 09:39

Mi az , hogy megerősítheti a baloldalt ???? Akkor a fosból szar lesz ??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2019.05.07 20:50

az ep 751 képviselőjéből 12-t adott a fidesz, erős túlzás azt állítani tehát, hogy a fidesz bármi jelentőséggel bírna európai szinten.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html