Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tőzsdén jegyzett görögországi bankok részvényei szerdán is folytatták hétfőn kezdődött szabadesésüket. Miután két nap alatt elvesztették értékük felét, újra közel 30 százalékkal zuhantak - jelentette a Reuters. A FTATBNK szektorális bankrészvényindex 27,5 százalékkal gyengült a hétfői és a keddi 30-30 százalékos visszaesés után.

Az Alpha Bank és a Piraeus gyakorlatilag elérte az árcsökkenés 30 százalékos korlátját, az Eurobank 26,7 százalékos, a National Bank 26,6 százalékos mínuszt hozott össze. Az Alpha nyolcmillió, Pireaus 2,6 millió részvényét kínálták fel eladásra úgy, hogy egyetlen vevő sem jelentkezett. A vásárlók egyelőre nem merik megkockáztatni, hogy a lavina elé álljanak - mondja Theodore Muratidisz befektetési tanácsadó

Nem látni az alját

Sok az automatikus roboteladás és nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a stresszteszt, amelynek alapján eldöntik mennyi tőkét kell betolni a bankokba, milyen eredményt hozhat - teszi hozzá. Ezzel kapcsolatban Daniele Nouy, az Európai Központi Bank keretein belül működő európai bankfelügyelet elnöke azt mondta, hogy a harmadik görög segélyprogram foglalhat magában egy kerek összeget a bankok feltőkésítéséhez - idézte a vezetőt a Guardian.

A görög bankok megroggyanása komoly veszteséget okoz tulajdonosaiknak, köztük az ország bankmentési alapjának (HFSF), hedge fundoknak és más hosszú távú befektetőknek. Kedden az athéni tőzsdén kereskedő szereplők 67 százaléka külföldi volt - mondta a tőzsde egyik tisztviselője a Reutersnek. A keddi zuhanás 2,65 milliárd eurót mosott el a bankok piaci értékéből.

Ugyanakkor a börze AFT indexében megjelenő 25 részvényből 11 erősödni tudott szerdán. Egy kereskedő összességében úgy jellemezte a helyzetet, hogy a piac keresi a visszaesés alját, ám úgy tűnik, egyelőre még messze jár ettől.

Bevonják az Európai Parlamentet

Eközben Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy jól haladnak a harmadik segélycsomagról szóló tárgyalások. Reményeik szerint az Európai Központi Banknak (ECB) járó következő, 3,2 milliárd eurós, augusztus 20-án esedékes törlesztés előtt sínre tehetik a programot.

Ciprasz arról is beszélt, hogy be akarják vonni az ellenőrzésbe az Európai Parlamentet. Ezzel egy választott testület kezébe kerülne az irányítás az EU, az ECB és az IMF szakértői csoportja helyett.