Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bukarest arra hivatkozott, hogy az Európai Unió 2014-ben megtiltotta azok belépését vagy átutazását a tagországok területén, akik aláássák Ukrajna függetlenségét, területi épségét és szuverenitását - írta az MTI.

Az Európai Unió szankciós listáján szereplő Rogozin a Siberia Airlines utasszállító gépével - Fehéroroszország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország érintésével - utazott a Moldovai Köztársaság fővárosa felé. A repülőnek azért kellett kerülnie, mert Ukrajna semmilyen orosz gépet nem enged át légterén.

Az orosz miniszterelnök-helyettes Chisinauból Transznisztriába - Moldova orosz többségű szakadár Dnyeszteren-túli területére - utazott volna tovább, hogy részt vegyen az orosz békefenntartók ottani beavatkozásának 25. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéseken. Amikor Románia megtagadta a légtérhasználatot, a gép visszafordult.

A FlightRadar24.com portál szerint a repülőgép Minszkben szállt le. Rogozin az utasok, köztük nők és gyerekek életének veszélyeztetésével vádolta Bukarestet. "Minszkig volt elég az üzemanyagunk. Készüljetek fel a válaszlépésre, gazemberek" - idézte Rogozin román hatóságoknak szóló Twitter-bejegyzését a román Mediafax hírügynökség.

Az orosz kormányfő-helyettes nem először fenyegette meg Romániát. Három éve történt már egy hasonló eset, amikor a Dnyeszter-menti szakadár területre látogató Rogozin gépének Románia nem adott légtérhasználati engedélyt. Akkor Rogozin azt írta egy Twitter-üzenetben, hogy legközelebb egy TU-160-as típusú hadászati bombázóval érkezik.