Megfizethetetlen lesz a kávé

Minden idők csúcsára szökhet fel a kávé ára a Brazíliát sújtó szárazság miatt. A kínálat Kolumbia termelésének megfelelő mennyiséggel lehet alacsonyabb a keresletnél. Az árutőzsdéken már megindult a durva áremelkedés.
Napi.hu, 2014. április 24. csütörtök, 16:06
Fotó: Reuters

Miután az elmúlt négy hétben 19 százalékkal emelkedett a kávé jegyzése a világ nagy árutőzsdéin, a napokban is folytatódott a hegymenet. Az arabica fajta júliusi szállításra több mint hét százalékkal, fontonként 2134 dollárra drágult kedden New Yorkban. A jegyzés elérte a 2157 dolláros szintet is, ami a legmagasabb ár 2012. február közepe óta.

Ugyanez a fajta, amely prémium terméknek számít a másik kávéfajtához, a robusztához képest - az arabicát használják az instant kávékban is - 13 százalékkal, 1156 dollár/fontra drágult a Bloomberg adatgyűjtése szerint, miközben a robusztáért a londoni árutőzsdén 2156 dollárt kellett adni. Idén eddig összesen 95 százalékkal ment fel a kávé ára a brazíliai szárazság miatt, ráadásul az eső a legrosszabbkor jött meg, most már rontja a termék minőségét és  hátráltatja a betakarítást - derül ki a legfrissebb Sao Pauló-i meteorológiai jelentésekből.

A világ legnagyobb kávétermelő országa évtizedek óta a legsúlyosabb szárazságot szenvedte el az év elején. Az arabica termése 18 százalékkal maradt el a tervezettől - derül ki a világ egyik legnagyobb kávékereskedő cége, a Volcafe adataiból. Az kávé tőzsdei jegyzése 2000 óta nem látott kilengéseken mentek át.

A világ kávékínálata, amely az arabica mellett a robuszta mennyiségét is magában foglalja, becsléstől függően 10-11 millió zsákkal (egy zsák 60 kilogramm) maradhat el a kereslettől a 2015-2016-os szezonban. Ez megegyezik Kolumbia éves termelésével - ez az ország az arabica második legnagyobb előállítója a világon. Elemzők szerint mindezek eredményeként minden idők legmagasabb ára alakulhat ki a kávépiacon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

intermezzo, 2014.04.24 19:05

idézet Az arabica fajta júliusi szállításra több mint hét százalékkal, fontonként 2134(sic!) dollárra drágult kedden New Yorkban. idézet vége Ezzel szemben az igazság az,h a kávé ára a leírt ár egy tizede,m kimaradt a tizedes vessző! Egyébként 450 gr kávéért 2134 USD kicsit húzós lenne
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html