Megfordult az orosz tőkeszivattyú?

Öt év óta először több tőke áramlott Oroszországba, mint amennyi elhagyta azt.
Barabás T. János, 2015. október 12. hétfő, 10:10
Fotó: MTI/EPA

Öt év óta először alakult pozitívan a nettó tőkeáramlás Oroszországban az idei harmadik negyedévben. Júliustól szeptemberig 5,3 milliárd dollárral több külföldi tőke érkezett Oroszországba, mint amennyi elhagyta az orosz piacot a moszkvai jegybank előzetes adata szerint - írta a The Moscow Times.

Természetesen még korai volna trendfordulóról beszélni, nemcsak azért, mert ahhoz egyetlen adat nem elég, hanem azért is, mert ugyanakkor az ide első három negyedévben még mindig 45 milliárd dollár menekült külföldre. Ugyanakkor joggal emeli ki a központi bank, hogy az idei eredmény lényegesen jobb a tavalyinál, amikor az azonos időszakban 76,8 milliárd dollár hagyta el az orosz piacot.

A tőkeáramlás mérlege utoljára 2010 második negyedében volt pozitív, 4,1 milliárd dollárral. Azóta a jegybank hivatalos statisztikája szerint közel 416 milliárd dollár menekült el Oroszországból, ez csaknem megfelel Ausztria egy teljes évi gazdasági teljesítményének.

Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter a TASZSZ-nak adott hétvégi nyilatkozatában mintegy 87 milliárd dollárra becsülte azt az összeget, amit idén kivonnak a tulajdonosaik az országból. A mostani harmadik negyedévi adat fényében ennél valamivel optimistábban nyilatkozott Elvira Nabiullina, a jegybank elnöke, aki 85 milliárdnál kevesebbre számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunnorti, 2015.10.12 12:37

a ballib bérkommentek már 2 éve is temették az oroszokat !!! hahahahahahaha...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.10.12 10:28

oligarchák fegyelmezése

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html