Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A demokrata többségű képviselőház ellenőrzési és reformbizottsága nyújtott be büntetés terhe melletti idézést a Donald Trump magán-, és vállalati könyvelését végző cégnek, hogy hozzájuthasson az elnök adóbevallásainak dokumentumaihoz - írja az MTI.

Trump ügyvédjei megfellebbezték a kérést, és a háromtagú washingtoni kerületi fellebbviteli bíróság 2:1 arányú döntésével a törvényhozóknak adott igazat. Ekkor fordult a Jay Sekulow vezette ügyvédi csapat a legfelsőbb bírósághoz, azaz az alkotmánybírósághoz.

Az alkotmánybíróság még nem kezdte meg a beadvány megvitatását, de amíg ez megtörténik, felfüggesztette a dokumentumok kiadását.
Az elnök ügyvédjei azzal érvelnek, hogy a képviselőházi bizottságnak nincs legitim célkitűzése, amellyel betekinthetne a kért papírokba.

"Először fordul elő országunk történetében, hogy a kongresszus büntetés terhe melletti idézéssel próbáljon hozzájutni hivatalban lévő elnöknek a még az elnöksége előtti időkre vonatkozó személyes adataihoz" - írta a múlt héten közzétett közleményében Sekulow.

Megjegyezte azt is, hogy szintén először fordul elő az amerikai történelemben, hogy egy ilyen kérést egy fellebbviteli bíróság jóváhagyott. "Ez tévedés és meg kell változtatni" - hangsúlyozta az ügyvéd a kommünikében.

Az érintett képviselőházi bizottság hétfőn levélben jelentette be, hogy elfogadja az alkotmánybírósági döntést.