Meghajoltak az IMF előtt az ukránok

Az ukrán parlament szerda hajnalban második olvasatban is elfogadta a jövő évi költségvetést, ami lehetővé teszi, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) folytassa az ország tavaly megkezdett pénzügyi támogatását.
MTI, 2016. december 21. szerda, 08:05
Fotó: Reuters

A képviselők egyebek között jóváhagyták, hogy a jövő évi GDP-arányos államháztartási hiány az IMF által várt mértékű, 3 százalék legyen.

A költségvetés jövőre 3 százalékos gazdasági növekedéssel számol az idei 1 százalékos GDP-bővülés után. A fogyasztói árnövekedés pedig 8,1 százalékra lassul az idei 12 százalékról.

A költségvetés elfogadása feltétele annak, hogy az IMF átutalja a tavaly jóváhagyott 17,5 milliárd dolláros hitelcsomag soron következő, negyedik, 1,3 milliárd dolláros részletét. Mivel azonban a költségvetés elfogadása az eredetileg tervezetthez képest elhúzódott, szakértők szerint már nem sok esély van a részlet idei megadására.

A 17,5 milliárd dolláros IMF-hitelprogram első részletét - 5 milliárd dollárt - a megállapodás megkötésekor, 2015. március 13-án kapta meg Kijev, a második részletet - 1,7 milliárd dollárt - tavaly augusztus 4-én, a harmadik, 1 milliárd dolláros összeget pedig idén szeptember 18-án.


HOZZÁSZÓLÁSOK