Meghaladja az uniós segélyküszöböt a szerb árvízkár

Az unió szolidaritási alapjának támogatására és nemzetközi donor konferenciára számít Belgrád.
Napi.hu, 2014. május 23. péntek, 11:55
Fotó: Reuters

Az árvíz okozta károk Szerbiában meghaladják a GNI (bruttó nemzeti jövedelem) 0,6 százalékát - közölte Alekszandar Vutyics szerb kormányfő. Ez az a határ, aminél egy ország jogosult az Európai Unió szolidaritási alapjának támogatására - mondta a nemzetközi donorok képviselőinek belgrádi tanácskozáson, ahol egyetértés volt azt illetően, hogy szükség van egy nemzetközi donor konferencia összehívására.

Az anyagi kárt egyelőre 174,5 millió euróra becsülik. Összesen 31 879-en voltak kénytelenek elmenekülni otthonukból, 1763 létesítmény pusztult el vagy károsodott, az árvíz 30 hidat elsodort és mintegy 50-et megrongált az első osztályú utakon, a kisebb utakon 200-at. Jelentős helyreállítási munkákra van szükség a Belgrád-Bar vasútvonalon. A legnagyobb károk az áramtermelésben és a mezőgazdaságban keletkeztek, az árvíz becslések szerint 75-83 ezer hektárnyi termőterületet öntött el.

Az áramtermelés csökkenése miatt az ország napi fél-egy millió eurót kénytelen áramimportra fordítani. Az árvíz 1,6 millió állampolgárt sújtott.

A kormányfő közölte, hogy tíz napon belül elkészítik a helyreállítás tervét, de Szerbiának még évekig szüksége lehet a nemzetközi támogatásra, hogy gazdasága talpra állhasson, és köszönetet mondott azoknak az országoknak - köztük Magyarországnak -, amelyek eddig is segítettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK