Meghalt Chris Cline, az adakozó milliárdos

Chris Cline felépített egy gazdasági birodalmat és minden lehetséges alkalmat kihasználva adakozott, szeretetre méltó, csodálatos emberbarát volt. Így jellemezte egy barátja az üzletembert, aki helikopter-balesetben vesztette életét.
Komócsin Sándor, 2019. július 5. péntek, 15:14
Fotó: NorthFoto

Hat társával együtt életét vesztette egy helikopter-balesetben a 60 éves Chris Cline milliárdos filantróp üzletember - adta közre Cline egyeteme a Marshall University közleményét a CNBC és az ABC. A Forbes legfrissebb becslése szerint 1,8 milliárd dolláros vagyon felett rendelkezett - korábban, 2017-ben 388. volt a világ leggazdagabb emberei felsoroló listán.

Cline alapította 2006-ban a St. Louis-i Foresight Energyt, az Egyesült Államok egyik legnagyobb szénbányászati vállalatát, amelynek ellenőrző részesedését 2015-ben 1,4 milliárd dollárért adta el. A cég igazgatóságából 2017-ben vonult vissza, 25 százalékos tulajdoni részt tartva meg a társaságból.

Cline Nyugat-Virginiában nőtt fel, pályafutása során jelentős összegeket adott a legkülönbözőbb jótékonysági célokra. Például 2011-ben alapítványa ötmillió dollárral támogatta a West Virgina University orvosi képzését és sportrészlegét. Dollármilliókat adott a Marshall Universitynek, amelynek sportközpontja a nevét viseli. A szén felhasználása mellett kiálló Donald Trump elnök támogatója volt, egymillió dollárt utalt Trump 2017-es elnöki beiktatási alapjába.

HOZZÁSZÓLÁSOK