Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jacques Chirac Franciaország korábbi elnöke volt, 1995 és 2007 között irányította az országot. Csütörtökön reggel, családja körében hunyt el 86 éves korában - írja a Deutsche Welle.

Chirac 1932-ben Párizsban született. Karrierjét köztisztviselőként kezdte, majd hamarosan a politikusi pályát választotta. Ekkor Georges Pompidou elnök személyzetének vezetőjévé nevezték ki, majd 1967-ben indult az akkori képviselő-választáson, és bejutott a francia parlamentbe. 1968 és 1971 között a gazdasági minisztérium államtitkára lett, majd 71-től a földművelési minisztérium vezetése volt a feladata, 1974-ben belügyminiszterré nevezték ki. Márciusban Pompidou rábízta az 1976-os elnökválasztás előkészítésének feladatát, de halála miatt átmenetileg háttérbe szorult.

Az új államfő, Giscard d'Estaing 1974. május 29-én - amikor még mindig csak 38 éves volt -  Chiracot nevezte ki miniszterelnökké. Ezután hátrébb lépett egy szintet, 1977-ben Párizs polgármesterévé választották. 1981-ben először indult a köztársasági elnök választáson, de ezen - ugyanúgy, ahogy majd hét évvel később a pótválasztáson - elbukott Francois Mitterand-nal szemben.

Végül 1995-ben a szocialista Lionel Jospinnel kellett megküzdenie, akivel nagyon szorosan végeztek, de Chirac megnyerte az elnöki posztot, amelyet egy újraválasztás után egészen 2002-ig töltött be.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport