Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Egy rövid betegség után szombaton békésen elhalálozott" - idézi a BBC a Kofi Annan haláláról szóló bejelentést.

Annan volt az első afrikai afrikai állampolgár, aki a világ legmagasabb diplomatájának szerepét töltötte be. Az ENSZ főtitkári címét 1997 és 2006 között viselte.

Később Szíria különleges ENSZ megbízottja volt, és erőfeszítéseket tett a 2011-ben indult konfliktus békés megoldására.

A Kofi Annan Alapítvány a halálát bejelentő nyilatkozatában "globális államférfiaként és mélyen elkötelezett internacionalisták egyikeként írta le, akik egész életük során harcolták a tisztességesebb és békésebb világért.

"Bárhol volt szenvedés vagy szükség, minden emberre gondja volt, mély együttérzésével és empátiájával fordult feléjük. Önzetlenül mindig másokat helyezett maga elé, sugárzó valódi kedvességet, melegséget és ragyogást sugárzott magából mindaz, amit tett."

Annan hivatali idejével, mint az ENSZ főtitkára egybeesett az iraki háborúval és az első globális HIV-járvánnyal.

Élete

Annan 1938-ban született az akkor még brit gyarmati uralom alatt álló Ghána Kumasi nevű városában. 1954-től 1957-ig egy metodista iskolában tanult Cape Coast-on, majd Kumasiban 1958-tól gazdasági tanulmányokat kezdett a helyi egyetemen, ahonnan ösztöndíjjal távozott az Egyesült Államokba. Itt a St. Pauli-i Macalester College-on tanult tovább. Később Genfben, az IHEID-en folytatta kutatásait.

Először 1962-ben az ENSZ-hez tartozó Egészségügyi Világszervezeténél (WHO) dolgozott, a költségvetési ügyekért felelt. 1974-ben hazájába visszatérve, két éven át az ország turisztikai ügyeit koordinálta. Az ENSZ-nél töltött munkája elismeréseként újra meginvitálták a világszervezethez, ahol számos tisztséget (Humánerőforrás és Biztonságügyi koordinátor, programtervező, költségvetési tanácsadó, stb.) betöltve, többek között főtitkár-helyettesnek is megválasztották - írja róla az Afrikatanulmányok.hu.

Az 1996-ben esedékes főtitkárjelölés során esélyesként merült fel a neve, a Biztonsági Tanács (BT) tagállamai rendkívül gyorsan megegyeztek személyéről, így 1997. január 1-jén megszavazták az ENSZ hetedik főtitkárának, mely posztot, 2001-es újraválasztásával, egészen 2006. december 31-ig betöltötte. Utódja Ban Ki-Mun lett.

Megbízatása során számos, az ENSZ szervezetét-struktúráját alapjaiban érintő reformokat próbált keresztülvinni, többségük azonban a BT állandó tagállamainak vétója miatt elbukott. Tevékenységét rengeteg kritika érte: mivel reformtörekvéseit megállították, az ENSZ cselekvőképtelennek tűnt, a háborús konfliktusoknál - mint amilyen az afganisztáni vagy az iraki háború volt - tehetetlennek bizonyult a szervezet.

Főtitkársága után 2007-ben részt vett a kenyai választások békés levezetésében, mivel egy vérés felkelés destabilizálta a térséget. 2012. február 23-tól az ENSZ szíriai különleges delegátusát irányított, amely a polgárháborúban próbált közvetíteni.

A fotó forrása: Fabrice Coffrini/AFP