Oroszország nem tervezi a Törökország ellen bevezetett gazdasági szankciók bővítését, de nem valószínű, hogy belátható időn belül feloldja az orosz harci gép lelövése miatt visszaállított vízumkényszert - jelentette ki Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter a Vedomosztyi gazdasági napilapnak adott interjújában. (Törökország nem vezetett be vízumkötelezettséget az orosz állampolgárokkal szemben.)

A miniszter leszögezte, hogy a kormány álláspontja szerint komoly kockázatot vállal az az orosz állampolgár, aki Törökországba utazik. Eközben azok a törökök, akik Oroszországba érkeznek, magukkal hozzák azokat a veszélyeket, amelyek hazájukat jellemzik - tette hozzá. Az előbbivel, az oroszok utazásával kapcsolatban egyszerűen úgy fogalmazott, hogy az a turista, aki hazájából Ankarába látogat, lehet, hogy soha nem tér vissza onnan.

Veszélyes hely

Érvelése szerint ez a veszély Szíria közelsége miatt fenyegeti az oroszokat, ha Törökországban tartózkodnak. A két ország elmosódó határain fegyveresek tízezrei jönnek-mennek, és olyan közel kerülhetnek az oroszokhoz, amilyenre csak akarnak. Moszkva az elmúlt napokban - részben az Ankara elleni szankciók részeként - az állami utazási irodán keresztül felfüggesztette a társasutazások szervezését Törökországba.

Ennek eredményeként a hét végén már nem tartózkodott Törökországban szervezett úton érkező orosz turista - jelentette a Moscow Times az utazási irodák szövetségének vezetőjére hivatkozva. A szervezet tudomása szerint december első hétvégéjén 300 turista szakította meg vakációját. Az orosz gép lelövése idején, két héttel korábban, még tízezer orosz tartózkodott Törökországban.

Az orosz utasszállító gép Egyiptom feletti katasztrófája után leálltak az egyiptomi utazások is - a legvalószínűbb forgatókönyv szerint terroristák robbantottak időzített bombát a gép fedélzetén. Ezt megelőzően az oroszországi társasutazások 38 százaléka irányult az észak-afrikai országba vagy Törökországba - idézte az állami utazásszervező, a Rosztuorism adatait a Kommerszant napilap.

Gyorsan feloldhatják

Moszkva az idegenforgalom korlátozásán túl betiltotta a gyümölcsök, a zöldségek és a baromfihús importját is. Uljukajev a Vedomosztyi-interjúban azt mondta, hogy a kapcsolatok javulása esetén azonnal visszavonnák ezeket, hiszen a török paradicsom nem jelent veszélyt az oroszokra.

A vízumkényszerre azonban úgy tekintenek, mint amivel a veszélyes alakok bejutását is megelőzik: inkább ne érkezzen senki, mint hogy az ártatlanok között beszivárogjanak az ártó szándékú emberek.

Vlagyimir Putyin államfő többször figyelmeztetett arra, hogy a Kreml beérni a "paradicsomimport" tilalmával, ennél keményebb embargó jön. Uljukajev nem vállalkozott arra, hogy kitalálja, mit forgathat a fejében főnöke, de azt leszögezte, hogy pillanatnyilag nem folyik egyeztetés a kormányban további gazdasági szankciókról.