Meghátráltak az oroszok, Putyin még mismásol

Vlagyimir Putyin államfő ugyan nem győzi hangsúlyozni, hogy Törökország nem ússza meg a "paradicsomimport" tilalmával az orosz harci gép lelövésére adott orosz válaszokat, ám kormányának egyik minisztere szerint nem terveznek további szankciókat az eddig megtett lépéseken túl.
Napi.hu, 2015. december 9. szerda, 13:19
Fotó: MTI/AP

Oroszország nem tervezi a Törökország ellen bevezetett gazdasági szankciók bővítését, de nem valószínű, hogy belátható időn belül feloldja az orosz harci gép lelövése miatt visszaállított vízumkényszert - jelentette ki Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter a Vedomosztyi gazdasági napilapnak adott interjújában. (Törökország nem vezetett be vízumkötelezettséget az orosz állampolgárokkal szemben.)

A miniszter leszögezte, hogy a kormány álláspontja szerint komoly kockázatot vállal az az orosz állampolgár, aki Törökországba utazik. Eközben azok a törökök, akik Oroszországba érkeznek, magukkal hozzák azokat a veszélyeket, amelyek hazájukat jellemzik - tette hozzá. Az előbbivel, az oroszok utazásával kapcsolatban egyszerűen úgy fogalmazott, hogy az a turista, aki hazájából Ankarába látogat, lehet, hogy soha nem tér vissza onnan.

Veszélyes hely

Érvelése szerint ez a veszély Szíria közelsége miatt fenyegeti az oroszokat, ha Törökországban tartózkodnak. A két ország elmosódó határain fegyveresek tízezrei jönnek-mennek, és olyan közel kerülhetnek az oroszokhoz, amilyenre csak akarnak. Moszkva az elmúlt napokban - részben az Ankara elleni szankciók részeként - az állami utazási irodán keresztül felfüggesztette a társasutazások szervezését Törökországba.

Ennek eredményeként a hét végén már nem tartózkodott Törökországban szervezett úton érkező orosz turista - jelentette a Moscow Times az utazási irodák szövetségének vezetőjére hivatkozva. A szervezet tudomása szerint december első hétvégéjén 300 turista szakította meg vakációját. Az orosz gép lelövése idején, két héttel korábban, még tízezer orosz tartózkodott Törökországban.

Az orosz utasszállító gép Egyiptom feletti katasztrófája után leálltak az egyiptomi utazások is - a legvalószínűbb forgatókönyv szerint terroristák robbantottak időzített bombát a gép fedélzetén. Ezt megelőzően az oroszországi társasutazások 38 százaléka irányult az észak-afrikai országba vagy Törökországba - idézte az állami utazásszervező, a Rosztuorism adatait a Kommerszant napilap.

Gyorsan feloldhatják

Moszkva az idegenforgalom korlátozásán túl betiltotta a gyümölcsök, a zöldségek és a baromfihús importját is. Uljukajev a Vedomosztyi-interjúban azt mondta, hogy a kapcsolatok javulása esetén azonnal visszavonnák ezeket, hiszen a török paradicsom nem jelent veszélyt az oroszokra.

A vízumkényszerre azonban úgy tekintenek, mint amivel a veszélyes alakok bejutását is megelőzik: inkább ne érkezzen senki, mint hogy az ártatlanok között beszivárogjanak az ártó szándékú emberek.

Vlagyimir Putyin államfő többször figyelmeztetett arra, hogy a Kreml beérni a "paradicsomimport" tilalmával, ennél keményebb embargó jön. Uljukajev nem vállalkozott arra, hogy kitalálja, mit forgathat a fejében főnöke, de azt leszögezte, hogy pillanatnyilag nem folyik egyeztetés a kormányban további gazdasági szankciókról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.12.09 22:20

az orosz gazdaság nem más mint a szénhidrogénipar.

ha az olajár magas, jól megy nekik, ha alacsony, rosszul.

jelcin is azért bukott meg 98-ban, mert 10 dollárra esett az olaj, emiatt teljesen leült az orosz gazdaság.

most putyint is önhibáján kívül ez a veszély fenyegeti ,ezért is csinálja a nagy hisztit, hiszen a külsö ellenségre ,a gonosz eu-ra, szíriára, törökökre, usa-ra mutogatással elterelheti a figyelmet.
az olajár bezuhanása várható volt, hiszen a kínálat sokkal ütemesebben nő, mint a kereslet, kína lassulása és a palaolaj miatt.

mára az usa a világ elsőszámú olajtermelője lett, míg a korábbi évtizedekben 5 millió hordót hoztak fel naponta, addig a palaolaj miatt ma 14 milliót.
Messze előzik a jenkik nemcsak az oroszokat, de még szaudit is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ttibu73, 2015.12.09 14:43

Majd az idő megmondja kinek van nagyobb szüksége a másikra !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.09 14:02

Ja, meghátráltak a török tengerpartokról, üdülőhelyekről. Abból élt fél Törökország, a másik fele meg az olajcsempészetből.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html