BUX
39610

Meghiúsulhatnak Kelet-Európa palagáz-reményei

Hiúnak bizonyulhatnak Közép- és Kelet-Európának a palagáz kitermeléséhez fűzött reményei, s ezzel az orosz gázszállításoktól való függésének csökkenése is álom maradhat.

Barabás T. János, 2011. augusztus 19. péntek, 12:55

Európában valószínűleg nem ismétlődik meg az amerikai csoda, és az USA-val ellentétben nem válhat a gázimporttól függetlenné a palagáz-kitermelésnek köszönhetően - idézte a Petroleum Economist a Wood Mackenzie szakértőinek véleményét. Ez az első eset, hogy amerikai szakértők - akik eddig valóságos forradalmat jósoltak az európai gázpiacon, elsősorban a lengyelországi palagáz-készleteknek köszönhetően - erős kétségeket fogalmaztak meg, nem kis riadalmat keltve Varsóban, amely azt reméli a már idén meginduló, bár még csak kísérleti jellegű palagáz-termeléstől, hogy függetlenné válhat a szükségletei 60 százalékát kielégítő orosz szállításoktól.

A Wood Mackenzie szakértői szerint legjobb esetben 2030-ra érheti el az európai palagáz-termelés az évi 60 milliárd köbmétert, amelynek felét a lengyelek adnák. A többi Németországból, Franciaországból, Svédországból, Nagy-Britanniából és Ausztriából érkezhet. E számításnál nem vették figyelembe, hogy a gáz palakutatások Csehországban és Bulgáriában is megkezdődnek a közeljövőben, valamint azt sem, hogy a francia parlament törvényben tiltotta meg a környezetvédelmi érdekekre hivatkozva még a kutatást is a palagáz-telepek után. Ez utóbbira viszont utalnak, megjegyezve, hogy ha adminisztratív akadályokat állítanak, illetve ha a kitermelés nem bizonyulna eléggé gazdaságosnak, a teljes európai hozam közel 10 milliárd köbméterre csökkenhet.

A tanulmány megállapítja, hogy az európai palagáz-készletet 3 ezer milliárd köbméterre becsülik, de aláhúzza, hogy ez nem megerősített adat, ráadásul kitermelése a sűrűn lakott területen sokkal költségesebb lehet, mint az USA-ban, ráadásul a palamezők is sokkal mélyebben fekszenek, mint ott. Mint a szerzők megjegyezték, a kezdetek nem túl ígéretesek, így a Chevron magyarországi kutatásai 2009-ben nem hoztak megfelelő eredményt, ezért a konszern vissza is lépett a munka folytatásától.