Meghökkentő hír Putyinról - már Oroszország sem a régi?

Oroszországban az az alapszabály, hogy önálló hatalma csak néhány kivételezett helyi vezetőnek lehet, ezért nagyon meglepő, hogy az elmúlt időszakban egymás után épülnek ki a kiskirályságok. Mit szól ehhez minden oroszok elnöke?
Komócsin Sándor, 2017. február 6. hétfő, 16:52
Fotó: MTI/EPA

Óriási osztozkodás kezdődött az orosz elit tagjai között: legbefolyásosabb nacsalnyikok igyekeznek minél nagyobb befolyást szerezni egy-egy területen - írja Andrej Percev a Moscow Times hírportálon megjelent cikkében. Talán attól tartanak, hogy újra megerősödik a központi hatalom, s ezzel bezárulnak előttük a kapuk.

Bár még Oroszországban sem tökéletes a központi hatalom centralizációja, az alárendelteknek folyamatosan bizonyítaniuk kell lojalitásukat az ország mindenkori urának. Nem megengedett, hogy önálló hatalmat vagy érdekeltségeket építsenek ki, főként nem, hogy alternatív hatalmi központokat hozzanak létre. Ez egyenértékű a központi hatalom kihívásával.

Csak kettő

Az elmúlt időszakig csak két embernek volt lehetősége arra, hogy önálló érdekszférát kerítsen körül. Az egyik Igor Szecsin, az ország legnagyobb olajvállalata, a Rosznyefty elnöke, a másik Razman Kadirov csecsen vezér. Mindkét vezetőnek Oroszország szempontjából kritikus terület - az olajipar működése és a kaukázusi terület rendjének fenntartása - van a kezei alatt.

A többi helyi és nagyvállalati vezetőnek csak némi mozgástere volt, amely nem engedett teret arra, hogy átlépjék a központ által megszabott korlátokat. Az elmúlt időszakban azonban változás kezdődött a hatalmi viszonyokban - állítja Percev.

Házelnök

Az elit sok tagja elkezdett olyan rendszereket kiépíteni, amelyeket autonóm módon irányíthat. Ezek az emberek ütköznek egymással és a megszerzett, hatalmuk alá vont területeken igyekeznek kialakítani a saját játékszabályaikat. Néhány területen a Kreml uralmát a helyi vezetőkhöz való igazodás veszi át.

A Moscow Times szerzője ezután számba vesz néhány új kiskirályt. Az első helyen Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke, az elnöki kabinet korábbi irányítója áll. Bár a parlament mindig a Kreml eszközeként működött Vologyin szorosabbra vonta a képviselők ellenőrzését. A Duma új házszabálya miatt a T. Ház tagjai a korábbinál sokkal erősebben függenek a házelnöktől, aki a törvénykezést szintén szoros ellenőrzés alá vonta.

Régiófőnök

A másik fontos új "autonóm" játékos Andrej Vorobjev a Moszkvai Oblaszty kormányzója. Területén úgynevezett városi kerületeket hozott létre, amelyek lényegében olyan adminisztratív igazgatási egységek, amelyek felülírják a városok és a falvak önkormányzatainak hatalmát. A rendszer irányítása egyszerűbb, de merevebb lett.

Vorobjev el akarja kerülni, hogy bármelyik választókörzetben elveszítse a következő választásokat. Emellett az is ki akarja küszöbölni, hogy szövetségi érdekcsoportok a helyi szavazások manipulálásával rátegyék a kezüket a régió értékes erőforrásaira. Hasonló célokat követ számos más oblaszty vezetője is.

Terjeszkedik

Eközben Szecsin igyekszik kiterjeszteni Rosznyefty befolyását. Cége nemrégiben bekebelezett egy kisebb olajipari szereplőt, a Basnyeftyet, és a központi hatalom megengedte a hozzá tartozó Rosznyeftygaznak, hogy ne hozza nyilvánosságra pénzügyi adatait.

Szergej Csemezov, Vlagyimir Putyin elnök közeli szövetségese, a Rosztec technológiai holding elnöke eközben hasonló terjeszkedésbe kezdett a hadiipar területén. Ez az ágazat nyereséges, köszönhetően a zsíros állami megrendeléseknek és az exportbank, ám a páncélozott járművek gyártása az elmúlt év végéig nem tartozott Csemezov irányítása alá.

Egy személy

Az oroszországi központi hatalom mindig egy személy körül koncentrálódik. Amíg ez a személy - jelenleg Putyin - a hatalomban van, addig az alá-fölérendeltségben alá sorolódók megtarthatják befolyásukat és erőforrásaikat. Amíg van nekünk Putyin, addig miénk Oroszország - foglalta össze a lényeget egyszer Dmitrij Medvegyev miniszterelnök.

A csúcson lévő személy garantálja a rezsim fenntartását, alárendeltjei igazodása centripetális erőként erősítik a rendszert és ahogy közeledik az elnökválasztás (2018-ban) ennek az egész szisztémának elvileg tovább kellene szilárdulnia.

Hűbérurak

Nem ez történik azonban, sőt ellentétes folyamatot látunk. A kiskirályságok kiépítése centrifugális erőként hat. A befolyás személyhez kötödése egyre fontosabb: a Duma Vologyiné, a Rosznyefty Szecsiné, Moszkva külvárosai Vorobjevéi stb.

Ezek az emberek feudális urakká válnak, akik új törvényeket alkotnak domíniumaikban. Ahogy hűbéri uradalmuk bővül, úgy kezd átalakulni viszonyuk a központi állammal. Ahogy a régi ellensúlyok rendszere - például a jogszolgáltatás, az állami újraelosztás - gyengül, úgy enyészik el a korábbi ellenőrzés felettük. A kiszakított részek egyre inkább képesek arra, hogy befolyásuk alá vonják az egész rendszert.

Vergődő emberek
Továbbra is lassú az orosz gazdaság kilábalása az elmúlt évek recessziójából - derül ki a fejlesztési minisztérium adataiból. Az ok drámai: alacsony a kereslet, azaz az oroszoknak egyre kevesebb az elkölthető pénzük. A kiskereskedelem visszaesése decemberben felgyorsult, de nem volt jobb a teljes utolsó negyedév.

Az orosz középosztály felélte megtakarításait - állítja a HSE gazdaságkutató-intézet. Felmérésük szerint például korábban a lakosság 60 százaléka mondott le egy-egy fogyasztási cikk megvételéről vagy választott a kiszemelt terméknél olcsóbbat, míg mostanra ez az arány 75 százalékra nőtt. A háztartások 70 százalékának megtakarítása mindössze egy hónapig tenné lehetővé, hogy különösebb spórolás nélkül folytassák életüket. Kevesebb mint egyharmaduk csak egy hétig tudná így kihúzni spórolt pénzéből.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Palika1, 2017.02.07 07:57

Szomorkas dolog olyan cikket kozzetenni, amiben tobb targyi tevedes es csusztatas van. 1. Vologyin soha nem volt az elnoki kabinet vezetoje, hanem az elnoki adminisztracio helyettes vezetoje volt Szergej Ivanov mogott. 2. Vologyin, nem pedig Medvegyev mondta a Valdai forum 2014-es rendezvenyen, hogy Putyin nelkul nincs Oroszorszag. Putyin ugyan ezt ket nappal kesobb ugyanott finoman elharitotta, de Vologyin kapott egy piros pontos es a valasztasok utan elore lepett, bar az elnoki adminisztracio elere, Ivanov tavozasa (elmozditasa) utan sem neveztek ki. 3. Azert a kellokeppen be nem hodolo kiskiralyokat idovel fovesztessel suijtjak. Ma peldaul eppen a permi kormanyzo meneszteset jelentettek be, de ugyanigy jart mar a kamcsatkai kormanyzo es tobben masok is. A legszebb az irkutszki eset volt, amikor a kormanyzot elmozditottak, de semmi nem tudak rabizonyitani, s ezert nemzetkozi tisztseggel jutalmaztak. De ez mar jopar eve tortent 4. Nem Razman, hanem Ramzan Kadirov.
Jo lenne, ha cikkeiket megjelenes elott megmutatnak neha hozzaerto embereknek, mert ha azokban is annyi a hiba, amelyek tartalmat nem tudom megitelni, akkor Onok szornyu nagy bajban vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.02.06 19:46

Moscow Times?

Az igazmondó Moscow Times? Akkor nekik hihetünk! Ámbár... némi kételkedésre ad okot a bizonyítottan irányított média minden híradása...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai60@gmail.com, 2017.02.06 18:17

Ilibcsik királya a volt KGB tiszt Putiyn.
Orbán az alattvalója.
Orbán a putyini rendszer mintjára építi a hűbérúri rendszerét és a kiskirályságokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html