Nagy-Britannia ugyan elvesztette világhatalmi szerepét II. Erzsébet uralkodása alatt, ám az a 63 év és 216 nap, amelyet 1952-es megkoronázása és 2015. szeptember 9-e közt a trónon töltött, a példátlan gazdagodás időszaka volt a brit történelemben. Viktória királynő, akinek uralkodási rekordját megdöntötte, oly korban állt a brit birodalom élén, amikor az ellenőrzése alá hajtotta a világ területének majdnem negyedét és megszilárdította szuperhatalmi státusát - emlékeztet a Bloomberg összefoglalójában.

Erzsébet alatt éppen ellenkező folyamat játszódott le: Nagy-Britannia elvesztette befolyása javát és gazdasága fokozatosan átalakult egy részben állami tulajdonban lévő rendszerből alapvetően szabadpiaci alapokon működő gazdasággá. Ezt azonban óriási vagyonnövekedés kísérte: az ország mágnásai több mint háromezer-milliárd dollárral gyarapították javaikat csak 1995 óta - derült ki az UBS bank és a PWC tanácsadó cég májusi jelentéséből.

Fordult a világ

Az ötvenes években még leginkább szmogjáról ismert Londonban, illetve Délkelet-Angliában a csillagos égig emelkedtek az ingatlanárak, köszönhetően annak, hogy hasonló növekedést mutatnak a világ egyik fő pénzügyi központja, a City bankárainak fizetései. A brit dollármilliomosok száma a Barclays bank szakértőinek számítása szerint csak az elmúlt öt évben 41 százalékkal, 715 ezerre ugrott.

A trón elfoglalásakor még szupergazdagnak számító királynő hosszú uralkodásának évtizedei alatt fokozatosan süllyedt a rangsorokban. Elhúztak mellette a pénzvilág nagyjai és a vállalkozói elit mágnásai, illetve olyanok, akikről az ötvenes évek elején még hallani sem lehetett: a közel-keleti olajsejkek. Értékpapír-befektetésekből, személyes ingatlanjaiból, egy bélyeggyűjteményből és egy lovardából álló vagyona eltörpül a világ mágnásainak pénze mellett.

Mije van?

A királynő vagyonát szigorúan titkosan kezelik, így hivatalos forrás nem áll erről rendelkezésre. A Bloomerg 425 millió dollárra teszi a 89 éves uralkodó javainak értékét. A Sunday Times 340 millió fontos (522,4 millió dollár) becslést adott a HVG cikke szerint.

II. Erzsébet részesedik a királyi birtokok jövedelméből, amely egy 1760-ban kötött megállapodás alapján az államkincstárba folyik be. Várakozások szerint ebből a forrásból a folyó pénzügyi évben 43 millió fontot (66 millió dollár, 18,6 milliárd forint) kap. A Bloomberg ezt nem adta hozzá a királynő vagyonához, mivel számításai szerint ezt forrást elviszi a királyi palota fenntartási költsége, az alkalmazottak fizetése és a királyi család közös büdzséje.

Mije nincs?

A Bloomberg 425 milliós adata alig három százaléka a leggazdagabb brit, a londoni ingatlanbirodalmából élő Gerald Grosvenor vagyonának. Európa leggazdagabb asszonya, a L'Oreal luxusvállalat egyik legnagyobb részvényese, Liliane Bettencourt 32 milliárd dolláros vagyonnal bír.

A monarchia ugyan Nagy-Britannia legértékesebb intézménye, ám ennek nincs köze nem a királynő személye javaihoz. A márkanévbecsléssel foglalkozó Brand Finance 57 milliárd fontra (87 milliárd dollárra) becsülte a királyság mint márka értékét, részben annak alapján, hogy mennyit hoz a brit idegenforgalomnak, részben annak alapján, hogy a királyi család tagjainak öltözködése hogyan befolyásolja a divatcégek bevételeit és profitját.

Az elvileg értékesíthető vagyon értéke 20 milliárd font (30,7 milliárd dollár). Ennek része a Buckingam Palace, a királyi ékszerek és a királyi műkincsgyűjtemény. Ezt egy alap őrzi a jövő generációinak.

Hogyan becsülték?

A Bloomberg Billionaires Index szerint a brit uralkodó 75 millió dollárnyi befektetéssel rendelkezik, 160 milliónyi különböző vagyonelemet örökölt az édesanyjától. Van 100 millió dollár értékű személyes ingatlana, bélyeggyűjteménye 75 millió, lovardája 10 millió dollárt ér. Az uralkodó hivatala természetesen nem kommentálta ezeket a becsléseket.

A befektetések értékének kalkulálásánál egy 1971-es adatból indultak ki, amely kétmillió fontról szólt. Ezt évi ötszázalékos hozammal fejelték meg az elmúlt 25 évre vonatkozóan. Ez az a növekedés, amelyet a hasonló jómódú befektetők részvényeik, kötvényeik, árupiaci termékeik és készpénzük értéknövekedéseként elvárnak vagyonkezelőiktől. Egy szakértő viszont úgy látja, hogy egy hasonló konzervatív családi portfólió értéke 5-7,5 százalékkal bővülhetett negyed század alatt.

Örökségek

A királynő a BBC korabeli híre szerint 70 millió font értékű ingatlant örökölt az édesanyjától 2002-ben. Ezt korrigáltak az inflációval a Bloomberg elemzői, illetve a teljes ingatlanvagyon értékének meghatározásához kiegészítették az uralkodó további két ingatlanának árával. Az utóbbit szakértővel becsültették meg.

Az apjától, VI. Györgytől örökölt bélyeggyűjtemény értékét egy 2014 júniusában értékesített hasonló kollekció árából számolták ki szintén szakértői segítséggel. Az edzési időszakban 25 lóból álló lovarda értékét a lóaukciókkal foglalkozó Tattersalls értékesítési adataiból következtették ki, szintén egy elismert szakértő bevonásával.

Nem is kell neki

Talán nem is fontos II. Erzsébetnek, hogy nem saját tulajdonai a lakhelyei, a földjei és az előbbiekben felhalmozott műtárgykollekciók, amelyeket minden milliárdos irigyelhet tőle, hiszen így is nap mint nap élvezheti ezek látványát, jó levegőjét, csendjét. Csak a Bucikingham Palace a maga 775 szobájával, 40 holdas kertjével kétmilliárd fontot (3,1 milliárd dollár) érne, ha egyszer eladnák - mondja Ollie Hooper, a Hunty Hooper ingatlanbróker cég alapítója. Bár valójában inkább megfizethetetlen mindaz, amit nyújt - pontosítja magát.