Meghunyászkodnak a törökök?

A török kormány visszavonta a terrorizmus támogatásával gyanúsított német válallatokról készített listáját - jelentették be hétfőn Berlinben.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 24. hétfő, 13:45
Fotó: Pixabay

A német szövetségi belügyminisztérium szóvivője, Tobias Plate elmondta, hogy a tárca vezetője, Thomas de Maiziere hétfőn a török fél kezdeményezésére telefonon megbeszélést folytatott török kollégájával, Süleyman Soyluval, aki közölte, hogy a mintegy 700 német vállalatot felsoroló listával kapcsolatban "kommunikációs gondok" adódtak.

A német hatóságoknak az Interpolon keresztül eljuttatott listán szereplő társaságokat nem gyanúsítják terrorizmus támogatásával és nem is nyomoznak ellenük - szögezte le a török belügyminiszter.

Az összeállítás valójában a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott hitszónok, Fetullah Gülen mozgalmának támogatása miatt eljárás alá vont török cégekkel üzleti kapcsolatban álló német társaságokról szól.

A török hatóságok eredetileg valóban kértek információkat a listán szereplő német cégekről a német szövetségi bűnügyi hivataltól (BKA), de ezt a kérést szombaton hivatalosan visszavonták - mondta Tobias Plate a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: a német fél tudomásul veszi, hogy Ankara tisztázta a lista ügyét, és üdvözli, hogy hivatalosan visszavonták a BKA-hoz intézett kérést.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a lista visszavonása révén megszűnt az az indok, amelyre hivatkozva a német kormány az előző héten keményebb fellépést ígért Ankarával szemben, a minisztériumok szóvivői jelezték, hogy Berlin egyelőre kitart az új Törökország-politika mellett - írja az MTI.

Elmagyarázzák, miért

Maria Adebahr külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy az irányváltást nem egy, hanem számos tényező együtthatása tette szükségessé. Tanja Alemany, a gazdasági minisztérium szóvivője elmondta, hogy a német vállalatok körében a lista ügyétől függetlenül továbbra is nagy bizonytalanság a törökországi beruházásokkal kapcsolatban, ezért változatlanul "világosan jelezni kell Ankarának, hogy elvárjuk a jogállamiság szabályainak betartását".

Közben vezető német politikusok változatlanul élesen bírálják Ankarát. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség egyik legtekintélyesebb politikusa a Bild című lapnak azt mondta, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő "kockára teszi Németország és Törökország évszázados partnerségét". Ez "drámai" fejlemény a két ország kapcsolatában, de Berlin nem engedhet, "nem hagyhatjuk, hogy zsaroljanak minket" - mondta Schäuble a Bild hétfői összeállításában.

A CDU/CSIU parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetője, Volker Kauder az ARD országos köztelevíziónak ugyancsak hétfőn azt mondta, hogy Törökországnak "súlyos gazdasági gondjai vannak", ezért gazdasági eszközökkel kell nyomást gyakorolni Ankarára. Az Erdogan-féle vezetés tevékenységét nem lehet tovább tétlenül nézni, "ki kell mondanunk, hogy ez így nem mehet tovább". Hozzátette: hatékony lépés volt a Törökországba utazóknak szóló külügyminisztériumi információk kiegészítése azzal a figyelmeztetéssel, hogy az önkényes letartóztatások miatt fokozott óvatosságra van szükség. Ugyancsak "nyomásgyakorlási eszközként" kell használni az uniós csatlakozási tárgyalások és az EU-Törökország vámunió kiterjesztésének ügyét - mondta Volker Kauder.

A német és a török kormány viszonya a tavalyi törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Ezért a berlini vezetés az előző héten irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékekről.

HOZZÁSZÓLÁSOK