A gazdaságkutató hétfőn közzétett adatai szerint a hangulatindex egyéves mélypontra, 9,6 pontra süllyedt a decemberi 15,7 pontról. A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők is csökkenésre számítottak, de jóval kisebb mértékűre, a konszenzusuk 12,2 pont volt.

Az euróövezet következő hat hónapjára vonatkozó várakozások alindexe 6,3 pontra süllyedt a decemberi 18,0 pontról. A jelenlegi helyzet megítélésének almutatója 13,0 pontra esett 13,5 pontról, míg a német gazdasági helyzet megítélése 18,1 pontra romlott az előző havi 22,7 pontról.

A mutató nulla fölötti értéke derűlátó, nulla alatti értéke borúlátó várakozásokat tükröz.

A Sentix átfogó hangulatindexe tavaly januárban volt a legalacsonyabb, 0,9 ponttal, majd áprilisban 20,0 ponton érte el csúcspontját.

"Viharfelhők közelednek kelet felől..., mert igazolódnak azok a komoly kétségek, hogy Kínában nem egyszerűen lassul a gazdaság növekedése, hanem feltehetően valóban keményen landol" - mutatott rá a Sentix, amely szerint alapvetően a kínai gazdasági növekedés lassulásával és annak a világgazdaságra gyakorolt hatásával kapcsolatos aggodalmakat kell a hangulat romlása mögött keresni.

A jüan váratlanul nagy mértékű leértékelésével Kína megijesztette a befektetőket az év elején, és hatalmas eladási hullámot indított el a világ értékpapír- és pénzpiacain. Egyre többen tartanak attól, hogy a világ második legnagyobb gazdasága jóval gyengébben teljesít, mint azt a hivatalos adatok sejteni engedik.

A Sentix január 7. és 9. között készítette felmérését 1041 befektető bevonásával.

Stagnált az OECD havi átfogó gazdasági indikátora

Novemberben az októberihez hasonló volt az OECD-országok mutatóiból összeállított átfogó index, ezen belül Kínáé viszont már a második egymást követő hónapban erősödött. A 34 ország mutatóiból összeállított úgynevezett CLI-mutató 99,8 pont lett. Száz pont az alap, az ez alatti érték a normálisnál lassúbb növekedést jelez.

A kínai mutató az októberi 98,3 pontról novemberben 98,4 pontra nőtt, ami a gazdaság stabilizálódására utal a szakértők szerint, és már a második egymást követő hónapban emelkedett.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) hétfőn kiadott adatai a növekedési lendület gyengülését mutatták az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, miközben nőtt az euróövezet, Kanada és Japán gazdasági teljesítménye, Indiáé pedig jelentősebben bővült.