Megijedtek a németek a magyaroktól

A német munkavállalók háromnegyede tart a munkaerőpiac tavaszi megnyitásától egy vasárnap bemutatott felmérés szerint.
MTI-Eco, 2011. február 27. vasárnap, 16:55
Fotó:

A Die Welt am Sonntag című lapban megjelent kutatási adatok szerint különösen a keleti tartományokra jellemző a félelem: az egykori NDK-ban élő munkavállalók 79 százaléka tart attól, hogy elveszítheti az állását az úgynevezett új uniós tagországok állampolgáraira vonatkozó munkavállalási korlátozások májusi feloldása után.

Németország egészét tekintve 73 százalék a tavaszi nyitást aggódva várók aránya. "Valamennyi társadalmi réteget áthat a félelem a munkahely elvesztésétől" - mondta a lapnak Klaus Hilbinger, a GfK kutatásvezetője.

Az ezer fő megkérdezésével végzett reprezentatív vizsgálat alapján minden második német munkavállaló úgy véli, hogy elsősorban a szakmunkás állásokért indulhat verseny a kelet-európaiakkal.

Németország és Ausztria május elsejével véglegesen feloldja azokat a korlátozásokat, amelyeket a 2004-ben csatlakozott 8 uniós tagállammal szemben vezettek be, káros munkaerőpiaci hatásoktól tartva.

Az Európai Bizottság (EB) szerint csak előnyök várhatók a nyitástól. Az eddigi tapasztalatok és elemzések azt mutatják, hogy azokban az országokban - például Nagy-Britanniában és Franciaországban -, amelyek már korábban megnyitották a piacot, minimális változás következett be a bérekben, és az új munkavállalók hozzájárultak a fogadó országok gazdaságához - mondta Andor László, az EB foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős biztosa pénteken egy bécsi sajtótájékoztatón.


 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bree, 2011.02.28 19:03

Én nem ijedek meg, 5. éve vagyunk a franciáknál, eszünkbe sem jutna haza menni!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

realista, 2011.02.28 13:13

Felesleges megijedni.K A legjobb fejek (az évfolyamom harmada már 10-20éve nyugaton él. Vagyis aki valóban elszánt, és ott piacképes az már ottis van. A többiektől pedig felesleges félni.Vannak melók amit a helyiek nem is akarnak elválalni...Sokan vannak akik megtapasztalták a kinti melót és visszajöttek, mert rájöttek a szar munkáért kapott felpénz ( pl.2000 euró) nagyrészét elviszi a kinti+itthoni rezsi, és sok keserves tapasztalattal jöttek vissza. Persze ha könnyebb a kinti adminisztráció, akkor többen mennek ki, és ezt mégjobban kihasználják majd ott is, a rosszabb feltételek miatt meg úgyis visszajön nagyrészük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html