BUX
38240

Megindult fölfelé az euróövezet

Erősödött a gazdasági növekedés üteme márciusban az euróövezeti magánszektorban, miközben makacsul tartja magát a deflációs nyomás a nyomott keresletre válaszul nyújtott árengedmények miatt - derült ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek előzetes adataiból.

MTI, 2016. március 22. kedd, 12:17

A Markit kedden közzétett jelentése szerint az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimedzser-indexe 54,0 pontra emelkedett a februári 53,3 pontról, miközben elemzők az előző havival megegyező adatra számítottak.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index előzetes értéke 51,4 pontra növekedett az előző havi 51,2 pontról, szemben az elemzők által várt 51,3 ponttal.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 53,7 pontra ugrott a februári 53,0 pontról. Elemzők visszaesésre, 52,9 pontra számítottak.

A BMI mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Az év első két hónapjában a növekedés gyengülését jelezték a számok, így a márciusi élénkülés dacára is egyéves mélypontra, 53,4 pontra süllyedt a kompozit beszerzésimedzser-index negyedéves átlagértéke.

Azért a fellendülés még kétséges

A szolgáltató szektorban márciusban enyhén bővült a rendelésállomány, javultak a kilátások, erősödött az üzleti bizalom, míg a feldolgozóiparban a termelés és az új megrendelések elrugaszkodtak az előző havi 12, illetve 10 havi mélypontról.

A pozitív fejlemények mellett azonban kedvezőtlen jelek is sorjáznak. A foglalkoztatottság tavaly szeptember óta a legkisebb ütemben bővült, miközben a deflációs nyomás nem enyhült márciusban sem.

"A márciusi BMI-indexek azt jelzik, hogy véget ért az év első két hónapjában tapasztalt lassulás korszaka az euróövezetben. A legfrissebb BMI-k alapján a bruttó hazai termék 0,3 százalékkal növekedhetett az első negyedévben" - kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki arra figyelmeztetett, hogy a bizakodást számos, nyugtalanságra okot adó tényező mérsékli.

Az új rendelések állományának és az új munkahelyek teremtésének elenyésző mértékű növekedése arra utal, hogy a gazdasági fellendülés egyáltalán nem biztos. Mindazonáltal reménykedni kell abban, hogy a márciusi élénkülés ugródeszkául szolgál az Európai Központi Bank közelmúltbeli monetáris lazító intézkedései számára, és lehetővé teszi a növekedés ösztönzését a második negyedévben és a harmadik negyedév elején.