Az MTI hírei alapján az általános javulást követően a világ több részén továbbra is komoly bajokat okoz, és veszélyes helyzeteket eredményez a koronavírus járvány

Franciaországban továbbra is visszavonulóban van a járvány, de a fertőzésképességet mutató reprodukciós ráta három régióban a veszélyesnek tartott egyes érték fölé emelkedett, miután új gócpontokat tártak fel a hatóságok. Országos szinten a reprodukciós ráta jelenleg 0,83, ami azt jelenti, hogy nem minden fertőzött adja tovább a Covid-19 betegséget, és a péntek este közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában már csak 14-gyel emelkedett a halottak száma, 29 617-re, a kórházakban pedig 10 ezer alá csökkent a betegek száma.

Hatósági egészségügyi vizsgálatot szorgalmazott Olaszországban az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) párt, miután a Közegészségügyi Intézet (Iss) bejelentette, hogy Milánó, Torinó és Bologna szennyvizében már decemberben kimutatható volt az új koronavírus. Nem ez az első alkalom, hogy a Közegészségügyi Intézet az olasz városok szennyvízvizsgálataira hivatkozva megállapítja, hogy a Covid-19 betegség már a fertőzés február 20-ai olaszországi terjedésének kezdete előtt jelen volt. A legutóbbi vizsgálatok azt mutatják, hogy Milánó, Torinó és Bologna szennyvizében a Sars-Cov-2 vírus már decemberben felbukkant. Hasonló méréseket végeztek korábban mások mellett Párizs szennyvízcsatornáiban is.

Kizárólagos levélszavazást javasolt pénteken két, a koronavírus-járvány által kiemelten érintett településre vonatkozóan Lukasz Szumowski, Lengyelország egészségügyi minisztere az országos választási bizottságnak (PKW). Az országban a jövő héten elnökválasztást tartanak. Javaslatát Szumowski azzal indokolta, hogy a mintegy 8 ezer lakosú, közép-lengyelországi Baranów kisvárosban és a több mint 5 ezer lakosú Marklowice sziléziai faluban jelenleg 10 ezer lakosra számítva több mint száz fertőzöttet jegyeznek. Országos viszonylatban ez a mutató 8,16. Baranówban egy bútorgyárban alakult ki járványgóc, Marklowicében pedig a fertőzöttek a környékbeli szénbányák dolgozói.

Többféle, emberre nem veszélyes koronavírustörzset mutattak ki vietnami patkányhúsban amerikai és vietnami tudósok - számolt be róla a BBC. A kimutatott törzsek különböznek a jelenlegi világjárványt okozó SARS CoV-2 vírustól, ám a tudósok hosszú ideje figyelmeztetnek arra, hogy a vadhúskereskedelem melegágya lehet a betegségeknek.

Horvátországban nőtt ugyan az új koronavírussal fertőzöttek napi száma, a kormány mégsem tervezi a szigorítások visszaállítását. Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője újságíróknak elmondta: nincs indok arra, hogy újra lezárják a határokat. Ami Bosznia-Hercegovinát és Szerbiát illeti, eddig sem oldották fel teljesen a korlátozásokat.

Németországban egy húsüzemben több mint ezer embert kellett tesztelni.