A CLFP és CLIC logisztikai képviseleti szervezeteknek a nemzeti statisztikai hivatal, az NBS adatain alapuló kalkulációi alapján februárban 49,2 pontra csökkent a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a januári 49,5 pontról. Elemzők a januárival megegyező értéket vártak februárra is.

A nem feldolgozóipari ágazatokat (szolgáltatóipar és építőipar) felölelő BMI februárban 54,3 pontra csökkent a januári 54,7 pontról, ami négy havi csúcs volt. Elemzők a mutató kisebb mértékű csökkenését, 54,5 pontot vártak februárra. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig növekedését jelzi. A feldolgozóipari BMI februárban már sorban a harmadik hónapja mutatott 50 pont alatti értéket - írja az MTI.

Az összetevők közül a feldolgozóipar termelési értékét tükröző mutatója a 2009-es gazdasági válság óta első alkalommal csökkent 50 pont alá, 49,5 pontra az előző havi 50,9 pontról. Az exporteladások mutatója már sorban a kilencedik hónapja áll 50 pont alatt és 2009 februárja óta a legalacsonyabb értéket érte el 45,2 ponton az előző havi 46,9 pont után. A foglalkoztatás mutatója 47,5 pontra csökkent 47,8 pontról.

Az új megrendelések mutatója 2018 novembere óta első alkalommal mutatott növekedést a feldolgozóiparban, az index 50,6 pontra emelkedett 49,6 pontról. Az üzleti hangulati mutató négy hónapja a legmagasabb értéket érte el februárban, 56,2 pontot a januári 52,5 pont után.

A nem feldolgozóipari BMI összetevői közül az új megrendelések növekedési üteme lassult, a mutató februárban 50,7 pontra csökkent a januári 51,0 pontról. Az új exportmegrendelések három hónapja első alkalommal emelkedtek, a mutató 51,6 pont lett februárban a januári 49,5 pont után. A foglalkoztatás februárban az előző havi mértékben csökkent, a mutató a januárival megegyező 48,6 pont lett. A foglalkoztatás a nem feldolgozóipari ágazatokban már a hatodik egymást követő hónapban csökkent.

Az üzleti hangulat viszont a nem feldolgozóipari ágazatokban tíz hónapja a legnagyobb mértékben javult februárban, 61,5 pontra szökött fel a januári 59,6 pontról.

A kínai bruttó hazai termék több mint ötven százalékát a nem feldolgozóipari ágazatok hozzák létre.