A dpa német hírügynökség úgy tudja, hogy egy fehér Suzuki terepjáró áthaladt a tilos jelzésen helyi idő szerint a kora esti csúcsforgalom idején. Az autó a gyalogátkelőn áthaladó gyalogosok közé hajtott, és csak akkor állt meg, amikor egy terelőoszlopnak ütközött.

A rendőrség szerint a sofőrt letartóztatták, de a BBC szerint rajta kívül egy másik embert is őrizetbe vettek a gázolás miatt. Egyelőre nem tudni, hogy közúti baleset vagy merénylet történt-e. Azt viszont közölte a rendőrség, hogy szándékos gázolás történt.

A BBC később azt közölte, hogy az autót egy afgán származású 32 éves ausztrál állampolgár vezette. A rendőrség annyit mondott, hogy a férfi mentálisan beteg droghasználó, nem tudnak arról, hogy terrorista kapcsolatai lennének, de a nyomozás folyamatban van - olvasható a portálon.

Mark Peterson / AFP

A sofőrt egy szolgálaton kívüli rendőr rángatta ki a kocsiból és vette őrizetbe némi dulakodás után. A másik emberről, akit őrizetbe vettek, annyit tudni, hogy 24 éves és lefilmezte a támadást. De egyelőre még nem tisztázódott, hogy milyen kapcsolatban van az autót vezetővel, a hátizsákjában mindenesetre késeket találtak.

A BBC szerint 14 ember megsérült, közülük néhánynak válságos az állapota. A vezetőt elfogó rendőr is megsérült a vállán és a kezén, amikor dulakodott a támadóval. A sofőr is megsérült, mindkettőt kórházba szállították. A sofőrt rendőrök őrzik a kórházban.

Bár egyelőre nem tudni, hogy merénylet történt-e, de az tény, hogy egyre gyakoribbak a gázolásos merényletek, amit a szakirodalom ramming típusú támadásként emleget. Nemcsak a dzsihadista terroristák, de más szélsőségesek is használják, mert olcsó, egyszerű végrehajtani, viszont nehéz előre jelezni. Arról, hogy lehet-e és ha igen, akkor hogyan ellene védekezni, itt írtunk bővebben.

Címlapkép: Mark Peterson / AFP