Itthon a KSH nyitja a közzéteendő makro adatok sorát, a tavaly január-decemberi külkereskedelmi termékforgalomról közölnek majd részletes számokat. Az Államadósság Kezelő Központ 12 hónapos diszkont kincstárjegyeket aukciónál, reméljük ilyen rövid futamidőre akad, aki magyar állampapírt mer vásárolni.

Az öreg kontinensen a németországi kiskereskedelmi szektor januári eladási adataival kezdik a napot, éves szinten a Bloomberg konszenzusa 0,7 százalékos visszaesést vár a decemberi 0,3 százalékos csökkenés után, ez azonban havi szinten már 0,2 százalékos emelkedést jelenthet. Lesznek francia termelői árak is, ahol havi szinten 0,4 százalékos csökkenést, éves szinte enyhe, 0,3 százalékos emelkedést valószínűsítenek a mágusok. Délelőtt 11-kor már az euró zóna negyedik negyedéves GDP-jének alakulásáról közölnek negyedév/negyedéves, évesített, felülvizsgált adatot, az az előzetessel megegyezően 1,5 százalékos csökkenésről adhat tanúbizonyságot. Háromnegyed kettőkor jelenti be az ECB kamatdöntését, várhatóan a Trichet csapat további fél százalékot farag majd a rátán, s küldi azt így 1,5 százalékos mélységbe. Előtte már egy órakor értesülhetünk a Bank of England várhatóan hasonló döntéséről, ott is 50 bázispontos vágást várnak, ezzel a brit ráta fél százalékra süllyedhet.

A koradélutáni kamatdöntések megemésztését követően rögtön jöhet desszertként egy kis amerikai munkanélküliségi adat, a heti friss munkanélküliségi segélykérelmek számáról jelentenek az óceán túlpartjáról. Az elemzők szerint 605 ezren jelentkezhettek az elmúlt héten, ami valamivel kevesebb az egy héttel korábbi 667 ezres adathoz képest. A magyar idő szerint fél hármas közzétételt és a piacnyitást követően négykor jelentik be az ipari megrendelések januári alakulását, az Egyesült Államokban ez az adat 3,5 százalékos visszaesést mutathat az előző havi 3,9 százalékos csökkenés után.