Megint becsúszott egy magyar vétó - megijedt a kormány?

Magyarország nem ért egyet az unió soros elnökségét betöltő Finnország javaslatával, amely alapján az Európai Unió feladná a jogállamiságról szóló, valódi kormányközi párbeszéden alapuló mechanizmusát - jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben, az uniós tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek keddi ülését követően az MTI szerint. Az eredmény: magyar és lengyel vétó.
Szabó Zsuzsanna, 2019. november 19. kedd, 22:31
Fotó: Shutterstock

A finn elnökség prioritása volt a jogállamiság kérdése, ezért a finn elnökség szeretett volna egy ambiciózus éves jelentést készíttetni a jogállamisági problémákról. Ebben a kérdésben azonban nem sikerült konszenzust kialakítani a keddi Általános Ügyek Tanácsának ülésén a tagállamok uniós ügyekért felelős miniszterei között, ugyanis Magyarország és Lengyelország vétózott.

A 28 tagállamból 26 támogatta vagy nem ellenezte a megállapodás szövegét, ezért az ülés után elmaradt a közös uniós álláspont, ehelyett az elnökség csak egy közleményt adott ki - írja az Eurologus. A brüsszeli portál szerint a tanácsülésen az európai miniszterek az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének elnökét is meg hallgatták, akinek mondandójához már nem érkezett reakció egyetlen keleti tagállamtól sem.

Nem kell ide új rendszer

Varga Judit az MTI szerint magyar újságíróknak azt mondta az ülést követően, hogy a jogállamiságot vizsgáló folyamatot tekintve Magyarország egy bevált, kormányközi párbeszédre épülő, eddigi jól működő, a jogállamisági alapelveket figyelembe vevő mechanizmus megtartását támogatja.

Magyarország olyan folyamat alkalmazásával ért egyet, amely tiszteletben tartja a tagállamok egyenjogúságát. Egy ilyen mechanizmust nem szabad olyan eljárásra cserélni, amelynek keretében az Európai Bizottság által készített éves jogállamisági jelentését alapul véve mondanának véleményt egymásról a tagállamok - magyarázta a miniszter.

Varga szerint Magyarország azt sem tudja elfogadni, hogy az Európai Unió Tanácsa a jövőben az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentésére alapozná saját dialógusát. A tanácsülésen hangoztatott magyar és lengyel vélemény szerint a jogállamisággal összefüggő aggodalmak esetén a tagállamoknak kizárólag egymással folytatott egyeztetést követően önállóan kell kialakítaniuk véleményüket. A legtöbb tagállam által támogatott finn javaslat ezt a jól bevált folyamatot kívánja megfosztani kormányközi jellegétől új mechanizmust létrehozva helyette - jelentette ki. Véleménye szerint Magyarország számára nem fogadható el egy ilyen mechanizmus létrejötte. Noha kisebbségi, de legitim vélemény az, amelyet nem vesz figyelembe a tagállamok többsége.

Magyarországnak már van rossz tapasztalata

Az Európai Bizottságnak elegendő eszköz áll rendelkezésére ahhoz, hogy az uniós szerződéseket betartassa a tagállamokkal, és számon kérje rajtuk a jogállamiság helyzetét. Minden egyéb új mechanizmus felesleges, és csak megkettőzi a meglévő eljárásokat - tette hozzá. Varga Judit szerint Magyarországnak rossz tapasztalatai vannak az Európai Bizottság jogállamisággal összefüggő fellépésével. Egyértelműnek nevezte, hogy a Jean-Claude Juncker vezette, leköszönő uniós bizottság politikai szempontokat vett figyelembe a folyamat során. A jogállamiság fogalmát politikai fegyverré alakította, amely elterelte a fókuszt a valós jogi párbeszédről.

Ameddig az ellene folyó jogállamisággal összefüggő eljárás nyitott, addig Magyarország nem tudja helyreállítani az elvesztett bizalmát bármilyen új kezdeményezésre - mondta a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.11.20 08:57

Ez nem logikus. Mi lehet a bajunk az EU-s támogatások jogállamisághoz kötésével?

Első verzió:
Nem vagyunk jogállam, és félünk, hogy ezért "büntetnének".
Második verzió:
Mi (és a lengyelek) vagyunk a jogállam, a többi EU-s ország nem jogállam és zsarolja az EU két megmaradt jogállamát. Ebben az esetben sürgősen távozni kell az EU-ból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.11.20 08:21

ugy félnek a jogállmiságtól, mint ördög a tömjénfüsttől, van is vaj a fejükön már annyi, hogy bele kéne fulladniuk, papagájkommandót meg kézzel vezérli a vajda
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.11.20 07:01

Szánalmas ez az eszköz,nem jogász,eszköz,Orbán eszköze,az eszköz nem gondolkodik.ne szóljon itt bele senki, elég ha ők beleszólnak mindenbe, minden ország belügyeibe Üzenjen Brüsszelbeeeee.szépen tükröz egyfajta orbánféle lelkivilágot. Egy húron pendül a ?Mi magyarok a futballra születtünk? mentalitással.
Bezzeg a pénzüket joguk van ideadni!
Sajnos, mielőtt miniszter lett, nem fogalmazott eleget a bíróságon, azután meg nem bojtárkodott eleget az ügyvédi pályán, így kellő gyakorlat híján elenyészett, ha volt, az egyetemen szerzett elméleti tudása.
Viszont tanulhatott az apukájától,aki Miskolcon az Avas szálló igazgatójaként amolyan borosspéterféle III/III-as volt.
Most tartott volna előadást a PPKE JÁK-n.Lemondta fontos teendői miatt,pedig biztos tudott volna újat mondani.
Van egy olyan érzésem, hogy csak újat tudott volna mondani. hehee..
a nemzetközi jog órát kihagyta a hölgy... Egészen pontosan miben van igaza? Hogy nálunk nemzeti identitás kérdése a korrupció? Hát, abban lehet, de az alapító szerződés szövegezői egészen biztosan nem arra gondoltak, az biztos.Akkor az elég sajátos, ahol jogállami keretek közt nyírják ki a demokráciát."Érdekes" logika: Putyin "nem játszik a nemzetközi tőke kottájából", tehát nem (lehet) diktátor, csak annak kiáltják ki. Ja, mert a pénzen kívül fel se merül más szempont,mi?Jellemző. Ha ez így van, akkor Putyin, Erdogan, Kim Dzsong-ék, és az összes többi diktátor fel van mentve, ők a jó fiúk és mi látjuk rosszul a helyzetet.mondjuk én diplomát se adnék neki nemhogy bársonyszéket
Egyre rosszabbak,agresszívebbek és önteltek lesznek!Vajon meddig mernek el menni,mikor érzik úgy,hogy ezt már mégse éri meg a hatalom megtartása???
pedig de, EU-nak van joga..., az a baj, h. semmi fogalmuk jogokról, kötelességekről, ostobaság agresszivitással a legborzasztóbb következményeket hozza ránk, meg a világra.Orbán hogy találja meg ezeket a jelesen hülye alattvalóit? Akik képesek saját magukat lejáratni, csak azért, hogy a főnökük kedvében járjanak.
"Nemzeti identitás"? Nemzetiül' úgy hívják, hogy kapzsiság.Mert olyanok mint ő, hatalom éhesek,kapzsik,önteltek és végtelenül aljasok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

a nagy hohoohooo, 2019.11.20 06:51

"...mint a régi jó barátok egyet mondunk s egyet gondolunk...":
1.) A barátaimmal kurva jókat vitatkozunk; szó sincs arról, hogy ugyanazt mondanánk: akkor ui. nem barátok lennáénk, hanem kórus.?
2.) Ez az "egyet gondolunk" nagyon kifelé mutat a plurális demokráciából. Attól, hogy valaki valaki mással "egynép", még számtalan - akár alapvető - dolgokban lehet más a véleménye. Már kivéve, ha diktatúra van...?
Az van?
Ja, akkor azért fosik Orbán annyira attól, hogy az EU-pénzeket jogállami kritériumokhoz fogják kötni!
Varga Judit szerint az EUSZ (EU alapító szerződés) 4. cikke szerinti védett "nemzeti identitás", hogy nálunk a hatalom és annak csicskásai szabadon lophatják a közpénzt. Jó, mondjuk a "Rokonok" országában ez nem minden alap nélküli állítás, lássuk be.
És hát ez még mindig jobb, mint amikor nemrég a népirtásban bűnrészes mianmari miniszterelnök-asszonyt reptették ide, hogy az magyarázzon itt a jogállamiságról...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html