A Naftogaz, az ukrán állami gázimportőr egy elkülönített letéti számlán helyezte el azt a 3,1 milliárd dollárt, amellyel tartozik a Gazpromnak a korábbi orosz gázszállításokért - jelentette a Reuters a cég vezérigazgatójára hivatkozva. Andrij Koboljev a londoni FT European Gas Summit rendezvényen osztotta meg ezt az információt újságírókkal.

Állítása szerint ez az összeg arra vár, hogy az aláírás előtt álló orosz-ukrán-EU gázár-megállapodásban foglalt kötelezettségüknek megfelelően átutalják a Gazpromnak. Az orosz fél szerint a Naftogaz 4,5 milliárd dollár tartozást halmozott fel a ki nem fizetett gázszállítások árából, ám ezt az ukránok vitatják. A készülő egyezségben ugyanakkor ennek egy részét - 3,1 milliárd dollárt -elismertek.

Megkapták, amit kértek

Ezt két részletben kell átutalniuk: 1,45 milliárd dollárt a hónap végéig, további 1,6 milliárdot az év végéig. Hogy ezen felül mennyi az adósság, az Koboljev szerint attól függ, milyen hosszabb távú gázárban tudnak megegyezni az oroszokkal. A tartozásról és a 2015 márciusa után érvényes gázárról a stockholmi választott bíróságon vitatkoznak egymással Kijev és Moszkva jogászai.

A letéti számlára azért van szükség, mert Alekszander Novak orosz energiaügyi miniszter a napokban jelezte: Moszkva biztosítékot kér arra, hogy Kijev rendelkezik a 3,1 milliárdos adósság törlesztéséhez szükséges összeggel. Ezt az IMF-től vagy az EU-tól várták - ehelyett kínálta fel az ukrán fél a letéti számlát.

Remélik, hogy kapnak gázt

Ha ezt a megoldást elfogadják az oroszok, akkor október 29-én megszülethet a megállapodás, amely a törlesztés mellett azt tartalmazza, hogy a Gazprom márciusig 1000 köbméterenként 385 dolláros áron szállít gázt Ukrajnának. A Naftogaznak előre kell fizetnie az energiahordozóért.

Koboljev a londoni kongresszuson elárulta azt is, hogy a télen 4-5 milliárd köbméter gázra van szükségük. Ez nem tartalmazza a hazai termelésből és az Európa felöli importból megszerezhető mennyiséget. A Gazpromtól 4-6 milliárd köbmétert akarnak vásárolni, ha ez nem sikerül, akkor erősebb európai importtal kell próbálkozniuk és megtakarításokra kényszerülnek. A Naftogaz vezére szerint cége visszavásárolta korábban kibocsátott, 1,7 milliárd dollár értékű eurókötvényeit.