Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ha sikerül átadni a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkját, akkor Szlovákia hosszú idő után újra önellátó lehet az áramtermelésben és még kivitelre is juthat az elektromos energiából - írja a pozsonyi Új Szó. A szlovák áramtermelés 60 százalékát még mindig az atomerőművek biztosítják.

Peter Pellegrini kormányfő nyilatkozata szerint 2019 második negyedévében adhatják át az atomerőmű harmadik blokkját. A negyedik blokk 85 százalékban készült el, átadását egy évvel későbbre, 2020 második negyedévére tervezik.

Az eredeti tervek szerint a két blokkot 2013-ig kellett volna üzembe helyezni, azonban az átadás időpontját többször is későbbre halasztották. Ezzel párhuzamosan nőttek a költségek is: míg 2008-ban azzal számoltak, hogy 2,8 milliárd euróból megépülhetnek az új blokkok, az aktuális költségvetés 5,4 milliárd euróval számol. (A két reaktor teljesítménye több mint 20 százalékkal marad el a kétszer ennyibe kerülő új paksi blokkokétól - a szerk.)

Jelenleg nincs olyan információnk, amely alapján arra következtethetnénk, hogy az aktuális ütemtervet nem sikerül tartani - mondta a napokban Ferencz Béla gazdasági államtitkár, aki szerint nagyjából három hét múlva mérik fel a munkálatok aktuális állását. A Szlovák Villamos Művek vezetése azt állítja, hogy minden a tervek szerint halad.