A Jaguar Land Rover nyitrai üzemében a korábban tervezett év vége helyett már szeptember első napjaiban megindulhat a termelés - adta hírül a Világgazdaság. Az indiai Tata Motors kezében lévő vállalat eddig 1300 embert vett fel a szomszédos országban, amelyet 2800-ra bővít. A beszállítókkal együtt 22 ezer ember munkahelye függ az újabb autógyártól.

A dolgozók 900 és 1800 euró közötti átlagkeresetekre számíthatnak, ami összhangban van a többi szlovákiai autó-összeszerelő üzemben kapható fizetésekkel. A gyár termelése előbb 150 ezer autóra, majd 300 ezerre futhat fel. Tavaly a Kia, a Peugeot-Citroën és VW összesen 1,03 millió autót gyártott az országban.

A Tata 1,4 milliárd euróból építi fel az üzemet (ez valamivel kevesebb, mint a Mercedes teljes, 1,8 milliárd eurós magyarországi befektetése), amihez a pozsonyi kormány 130 milliós támogatást nyújt (a magyar kormány 111,5 milliót adott a német cég első beruházásához). Lengyelország, amely versenyben volt a Jaguar Land Rover gyáráért, a támogatás miatt megtámadta Szlovákiát az Európai Bizottságnál. Ez az ügy még mindig folyamatban van.

A fotó forrása: AFP