Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még ez év végéig újabb hitelminősítőnél vesztheti el AAA osztályzatát az Egyesült Államok, mégpedig az államháztartási hiány körüli aggodalmak miatt - prognosztizálja a Bank of America Merrill Lynch. A leminősítést az idézheti elő, ha a kongresszus nem tud megegyezni egy hosszútávú deficitcsökkentési programról - írja a Reuters.

A Standard & Poor's már augusztusban leminősítette az USA adósságát, ezt most az előrejelzés szerint akár a Moody's, akár a Fitch is követheti. Ha ez a leértékelés megtörténik, az tovább fékezheti az amúgy sem lendületes amerikai gazdaságot - véli a Merrill, amely szerint legalább egy ilyen lépésre kell számítani november végén, december elején. Az egyelőre nem látszik, hogy melyik hitelminősítő léphet először.

A Moody'snál mindenesetre a leminősítést valószínűsítő negatív kilátással tartják nyilván az USA AAA-besorolását. A Moody's ugyanakkor jelezte, hogy egy sor más tényezőt, köztük az elnökválasztási harc eredményeit és a Bush-korszak adócsökkentéseinek 2012-es kifutásának hatását is vizsgálják a döntés során.

A Fitch távolabb áll a leminősítéstől, hiszen ott a besorolás kilátása stabil, vagyis valószínűbb, hogy az esetleges osztályzatrontást a kilátás negatívra változtatása előzné meg. A cég közlése szerint erre is csak akkor kerülne sor, ha az USA gazdasága a vártnál gyengébb teljesítményt mutatna, vagy ha a kétpárti bizottság nem tudna megegyezni egy legalább 1,2 milliárd dolláros deficitcsökkentésről.