BUX
37954

Megint Magyarország! Megint Orbán! (FT)

A visegrádi országok a közelmúltig mindig közös nevezőre tudtak jutni az energiaügyekről, ám mostanában a magyar kormány mindig keresztbe tesz ennek valamivel - idézi a Financial Times egy régiós politikust. Ez is hozzájárul a visegrádi együttműködés válságához.

Napi.hu, 2015. március 20. péntek, 10:23

Mi az ördög, Viktor!? - állítólag ez a mondat is elhangzott Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök és magyar kollégája, Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásain. A megjegyzést egy lengyel tisztviselő elmondása alapján a Financial Times idézi abban a cikkében, amely a visegrádi négyek (V4) együttműködésének válságáról szól. Kopacz kifakadása világosan jelzi, milyen hitetlenkedve tekint a lengyel kormányfő és politikai elit az egyre szívélyesebb magyar-orosz kapcsolatokra.

Ez utóbbi csúcsa volt Vlagyimir Putyin orosz államfő meleg fogadtatása volt Budapesten. A lengyel és más országok politikai elitje úgy tekint a magyar kormányra, mint amely aláássa az EU egységes fellépését Oroszország ellen Moszkva ukrajnai beavatkozásai miatt.

Az 1991-ben megalapított visegrádi négyek csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) erőteljes blokkot formált a Nyugat és Oroszország közé szorult négy kelet-közép-európai országból. A biztonsági kérdésekben, különösen az energiaügyekben mutatkozó nézetkülönbségek azonban kezdik szétfeszíteni a történelmi és földrajzi kapcsolatokat.

A vég kezdete?

Egyre nehezebb megtalálni a közös hangot - idézte az egyik V4-ország miniszterét az FT. Ukrajna ügye különösen éles választóvonal, ami rámutat arra, hogy az egység a múlté. Ez lehet a vég kezdete, és a szétesés nagyon gyorsan megtörténhet - tette hozzá a vezető beosztású politikus.

A Moszkva elleni uniós szankciókat bíráló orbáni fellépés csendes támogatásra talál Prágában és Pozsonyban is, miközben Varsó a kő kemény szankciópolitika híve. Emiatt Ukrajna ügye tabutéma lett a négy ország hivatalos kapcsolataiban. A lengyelek folyton a szankciókkal jönnek - fejtegeti egy régiós diplomata. Rendben, a szankciókat bevezettük, és azok működnek, de ezen túl mindenkinek meglehet a saját véleménye az üggyel kapcsolatban. Miért gondolják a lengyelek, hogy mindig nekik van igazuk? - teszi fel a szónoki kérdést.

Könnyű nekik

A magyar tisztviselők úgy vélik, hogy Lengyelország azért foglalhat el héja álláspontot a Kreml elleni fellépésben, mert kevésbé függ az orosz energiától, mint a V4 más tagállamai. Mások szerint azonban ez csak kifogás a külön utas politikai megmagyarázásához. Budapest és Moszkva szoros energetikai kapcsolatai lehetetlenné a közös energiapolitikai kialakítását - kommentálják a magyar álláspontot régiós diplomaták. Orbán nyílt ellenzője az EU közös energiapolitikájának.

A V4 ugyan elfogadott egy közös állásfoglalást az európai energiaunióval kapcsolatban a csütörtök-pénteki uniós csúcs előtt, ám ez nem vonatozott az egyesített európai energiapiac alapkérdéseire. Magyarország ellenzi az olyan kétoldalú energetikai megállapodások átláthatóvá tételét, amelyek EU-tagállaomok és az unión kívüli országok, például Oroszország között jönnek létre.

Ne beszéljünk róla!

Az visegrádi négyek összefogása még működik, de van egy alapvető kérdés, az energiaügyek, amelyen kisiklik az együttműködés - mondta egy másik régiós miniszter. Megint Magyarország és megint Orbán! Eddig meg tudtunk állapodni ezekben a ügyekben is, ám most már felmerülhet, hogy bizonyos kérdésekben egy ponton túl nincs esély a közös nevező megtalálására - fejtegette az FT riporterével folytatott háttérbeszélgetésen.

Ukrajna és az energetika olyan választóvonallá vált, amely miatt kérdésessé vált a V4 mint külpolitikai eszköz használhatósága - mondták egybehangzóan diplomaták és politikusok a pénzügyi lapnak. A tagországok nyíltan a kétoldalú kapcsolatokra helyezik a hangsúlyt és alternatív projektekről - például a cseh-szlovák-osztrák Austerlitz-együttműködésről - beszélnek.

Pedig a V4 erős blokk lehetne, amit bizonyított, hogy tavaly ősszel sikerült felpuhítania a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos EU-s megállapodást. Ezért véli úgy a lengyel EU-ügyi miniszter, hogy ha sikerül zárójelbe tenni a két kritikus kérdést (Ukrajnát és az energetikát), akkor találhatnak a felek olyan ügyeket, amelyekben az unió döntéshozatalát befolyásoló megállapodásokra juthatnak egymással.