Megint nem döntöttek a görög mentőcsomagról

Jövő szerdán dönthetnek az euróövezeti országok pénzügyminiszterei a Görögország pénzügyi támogatására szánt újabb intézkedéscsomagról, ha addig a görög parlament is jóváhagyja a politikai erők között csütörtökön született elvi megállapodást a megszorító intézkedések kiterjesztéséről.
MTI-Eco, 2012. február 10. péntek, 07:40
Fotó: Napi.hu

Ezt Jean-Claude Juncker, a pénzügyminiszteri csoport (Eurogroup) elnöke jelentette be csütörtök éjjel, a Eurogroup brüsszeli találkozóját követően. Olli Rehn európai bizottsági alelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a luxemburgi miniszterelnök értésre adta azt is, hogy egy további 325 millió eurós megtakarítást tartanak szükségesnek a jóváhagyáshoz. Szerinte ennyi kell még ahhoz, hogy az idei államháztartási hiánycél tartható legyen.

A 130 milliárd eurósra tervezett újabb támogatási csomag elindításának feltétele az is, hogy a miniszteri csoport számára is elfogadható, végleges megállapodás szülessen Görögország és magánhitelezői között az államadósság átütemezéséről. Erről az elmúlt napokban kedvező jelzések érkeztek, de a tárgyalások még nem értek teljesen célt.

A nemzetközi pénzügyi válság első euróövezeti áldozatául eső Görögországot közel két évvel ezelőtt a fizetésképtelenségtől mentette meg a 110 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag. Később ez kevésnek bizonyult, ezért tavaly ősszel az uniós vezetők újabb támogatási program indításáról döntöttek, valamint elérték, hogy a magánhitelezők részben elengedjék Athén adósságát. E két utóbbi program jóváhagyása azonban mindeddig váratott magára, mert Görögországban nem sikerült dűlőre jutni az szükséges reformokról.

Juncker most megismételte, hogy a második csomagra még mindig érvényesek az októberi uniós csúcstalálkozón elhatározott előfeltételek, beleértve a görög adósság folyamatos csökkentését az évtized végéig.

Jelezte, hogy most felhatalmazták az Európai Bizottságot: tegyen javaslatot a görög program végrehajtásának szigorúbb nyomon követésére.

Azt azonban Juncker ismét kizárta, hogy Görögországot egyfajta nemzetközi gyámkodás alá helyezzék.

A luxemburgi miniszterelnökhöz csatlakozva Rehn biztos is fontosnak tartotta, hogy Görögország hathatós politikai garanciákat nyújtson arra vonatkozóan: a második csomaghoz kötődő programot az eddigieknél hatékonyabban és szigorúbban hajtja végre.

Athénban csütörtök délután jelentették be, hogy a görög pártoknak sikerült megállapodniuk az újabb megszorító csomag részleteiről. A közlés szerint minden kérdésben sikerült egyetértésre jutni, így a megszületett megállapodás rendezi a legfogósabb kérdés, a nyugdíjcsökkentés kapcsán kialakult vitát is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jedii, 2012.02.12 13:54

400-500 milliárd eurós adóságot hogyan lehet kezelni megszorítással? Akkor még kisebb lesz a bevétel,el kellene már zavarni a nyugatiaknak is ezt a Befektetési Alapok által irányított neóliberális csürhét.akik a 70-esévek vége óta a deregulacióval,liberalizációval ,privatizációval leépítik a szociális-piacgazdaság nyugati modelljét és feka-ázsiai -Dickens modedllt akar ide becsempészni,de akkor a nyakukat nagyon hosszúra nyújtjuk ,meg azokét is ,akik kollaboránsként ebben részt vesznek...és nagyon-nagyon hosszú,gitárnyakuk lesz ,és az se biztos ,hogy lesz rajta fej!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html