Mégis csalódás a magyar infláció?

Lehet, hogy magyar gazdaságtörténeti összehasonlításban rendkívüli eredmény a tegnap megjelent deflációs adat, ám régiós összehasonlításban már korántsem akkor truváj. Az infláció mindenütt enyhül a környéken, az államkötvények keresettek.
Napi.hu, 2014. május 14. szerda, 13:43
Fotó: Napi.hu

A forint erősödött, a magyar államkötvények hozama csökkent, miután kiderült, hogy az árak éves összehasonlításban idén áprilisban 1968 óta először csökkentek Magyarországon - tájékoztatja olvasóit a Business Recorder, Pakisztán vezető internetes pénzügyi portálja. A következő mondatból az is kiderül, miért érdekelheti ez a tény a világ túlsó végén élő gazdasági szakembereket.

A site idéz pénz- és értékpapír-piaci kereskedőket, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy a világ tőzsdéin - New Yorktól Londonig - mutatkozó erősödő hozamelvárások és kockázatvállalási készség elvonja figyelmet az ukrán válságból fakadó veszélyekről, illetve arról, hogy a kelet-közép-európai régió jegybankjai esetleg túlzásba viszik alapkamataik csökkentését. Világfaluban élünk: Pakisztán ugyanarról a tőkepiacról finanszírozza magát, mint Európa keleti felének hozzá hasonlóan feltörekvőnek számító országai, ezért nem mindegy hova áramlik a pénz.

A szomszédok is hasítanak

A cseh és a román infláció - amelyeket szintén tegnap tett közzé a helyi statisztikai hivatal - szintén alacsonyabb lett vártnál. Az előbbi 0,1 százalék volt éves összehasonlításban, ami 2009 októbere óta a legkisebb adat. Romániában 1,2 százalék volt a pénzromlás üteme 2014 áprilisában az egy évvel korábbihoz képest, ami alig magasabb az 1,04 százalékos márciusi történelmi mélypontnál.

Ennek alapján az elemzők ara számítanak, hogy a régió egészében - így Lengyelországban, a térség messze legnagyobb országában is - folytatódik az infláció csökkenése. A lengyel infláció márciusban 0,7 százalék volt éves összevetésben. A változékony élelmiszer- és energiaárakat figyelmen kívül hagyó maginfláció egy százalék volt - ez alacsonyabb a magyarországi áprilisi 2,4 százaléknál -, és a jegybank becslései szerint az ukrán gazdaság megroppanása 0,2 százalékpontot farag le a lengyelországi árak emelkedéséből - derült ki a Bloomberg korábbi jelentéséből.

Mennek a szekerek

Az következő hetekben esedékes magyar állampapír-kibocsátás erős kereslettel találkozhat - idéz egy budapesti kötvénykereskedőt a pakisztáni hírportál. Emellett szól a kedvező inflációs adaton túl a jegybanki monetáris eszköztár változása is. Románia hétfőn nagy érdeklődés mellett értékesített 400 millió lej (124,13 millió dollár) értékű 2017. júniusi lejáratú államkötvényt. Az átlagos hozam 3,95 százalék lett, ami a piaci szint alsó határához közelít.

A kelet-közép-európai országok kötvénykibocsátásai az Ukrajnában kialakult súlyos válság, az ebből fakadó magasabb kockázat ellenére vonzzák a befektetőket. Még Montenegró, egy kicsi, az EU-n kívüli, a nemzetközi kötvénypiacon alig ismert jugoszláv utódállam is kimerészkedett a piacra: ötéves állampapírjára minimum 5,5 százalékos megtérülést ígér.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mfj, 2014.05.15 16:28

@bandesz: az a baj, hogy itt nem öledbe hulló örökségről, hanem gazdasági (és politikai) teljesítményről van szó. a nemzeti karaktert érdemes lenne itt nem előtérbe helyezni. a gazdasági teljesítményünk pedig évek óta gyenge. ezt pedig bizony a régiónk országaival történő összehasonlításban láthatjuk a leghitelesebben
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bandesz, 2014.05.14 15:46

milyen jo hogy minden pozitiv hirt kepes a magyar negativan beallitani. nem kene mar ezen tuljutni lassan. tenyleg a fejekben megy leglassabban a valtozas. ez olyan mint amikor valaki orokol egy 10 millas lakast. es azon szomorkodik h nem eleg hogy koltsegek is felmerultek az atiratasnal de a haver meg 20 misiert orokolt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html