Mégis jön a "mini Schengen"?

Elképzelhető, hogy a schengeni övezetet szűkíteni kell - mondta a Figyelőnek Norbert Röttingen, Angela Merkel német kancellár egyik legközelibb bizalmasa, külpolitikai tanácsadója.
Napi.hu, 2016. február 11. csütörtök, 12:06
Fotó: Napi.hu

A "mini Schengen" tagjai a szolidaritás elve mentén egyrészt részt vesznek az EU külső határainak védelmében, másrészt igazságosan megosztják egymás között a migráns áradat okozta társadalmi, anyagi és egyéb terheket. Átadnak és felvesznek egymásnak-egymástól menekülteket. Harmadrészt pedig pénzzel, emberrel, eszközökkel hozzájárulnak a menekülteket küldő, és az azokkal szomszédos országok stabilitásához. Azok a kormányok, amelyek ezeket nem vállalják fel, kizárják magukat a schengeni övezetből - vázolta az eu-s terveket Röttingen.

A politikus vázolta a menekültválság megoldására javasolt német elképzelést is. E szerint amennyire csak lehet, hatékonyan, együttesen, a terheket igazságosan elosztva, pénzzel és más eszközökkel stabilizálni kell a háborús közel-keleti térségek közvetlen környezetét. Hathatósan segíteni kell Libanonnak, Jordániának, Törökországnak, hogy ezekben az országokban tudják ideiglenesen megvetni lábukat az Irakból, Szíriából menekülő milliók.

Sürget az idő

Röttingen szerint minden egyes euró, amit Európában a menekültekre költünk, az a húsz-, harmincszorosát éri Jordániában, Libanonban. Az Európában tartózkodó menekültek ellátását, részben integrálását is közösen kell elvégezni. Ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége ugyanis csak azért akart közvetlenül Németországba bejutni, mert a németek voltak szinte az egyedüliek, akik nem üldözték el őket a határokról - vélekedett Röttingen. Az európaiak nagy része bezárkózott. Ennyi válasz telt ki belőlük globális probléma által felvetett súlyos kérdésekre.

Továbbá közösen kell gondoskodni az EU külső határainak védelméről is. Minderről a lehető leggyorsabban, a február közepi legközelebbi uniós csúcsértekezleten egyezségre kell jutni - foglalta össze elképzeléseit Röttingen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totimi53, 2016.02.11 16:55

IGEN!!! Németország "volt" az EGYETLEN(!) olyan NAGY barom, Aki nemhogy "BEENGEDTE", hanem EGYENESEN "BECSALOGATTA" - a megfelelő SZŰRŐ nélküli határokon keresztül - a MIGRÁNSOKAT!!! Ráadásul: "VÁLOGATÁS(!)" nélkül!!! EZÉRT aztán: NE(!!!) POFÁZZANAK "mini Schengen-ről" és KÖZÖS(!!!) "Kvóta" vállalásról!!! INKÁBB Kérdezzék meg az ÁLLAMPOLGÁRAIKAT, hogy ŐK(!!!) vajon MIT(???) IS(!) akarnak??? Vagy, hogy: MÉG MEDDIG(?) TŰRNEK!!!???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.11 16:41

@Bulemia: Hess innen büdös troll! Hess!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.02.11 16:17

Mindez a liberális demokrácia jegyében gondolja el a kedves tanácsadó! Szép! Aki "szolidáris" (egyetért az elképzeléssel) azt szeretjük, az a jó fijjjjú, aki nem, az alávaló mocskos gazember. még szebb!

Hol volt a tanácsadó, amikor szétverték ezen országokat? Hol hallottuk szolidaritásról, amikor civileket, kórházakat semmisítettek meg a liberális demokrácia szent örve alatt?

Sehol! Kussolt!

és most, zsarol. Ez a tökéletesség? Ez a liberális demokrácia? Nem, kérem szépen, ez a megtestesült liberálbolsevizmus!

A vakok, a süketek, a szolgalelkűek pediglen örömmel üdvözlik ezt a társadalmi berendezkedést, a liberális mázba csomagolt diktatúrát!

Szép, "új" világ!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.11 16:07

@rw2:

...de nagyon.

A lengyel-magyar páros vezetésével őj európai erőcentrum alakul majd ki.

Egyetlen apróság áll az útjába a nagy politika koncentrációnka: a lengyelek nem viseltetnek ugyanolya nagy tisztelettel az oroszkkal szemben, mint a magyar neohortysták.

Lengyelországot ugyanis párszor már szétszakították a németek-osztárkok és oroszok, Lengyelország huzamosabb ideig volt orosz fennhatóság alatt, náluk nem volt gulyáskommunista Kádár-éra, Jaruzelskiük volt és más hetvenes-nyolcvanas éveik.

Az EU-t utálhatják, de a saját népüket nem verhetik át - mint nálunk teszik, illetve próbálják -, a történelmüket sem írhatják át ( mint nálunk teszik és próbálják ).

Nos, így nehéz lesz a praktikus célon ( utáljuk az EU-t, csak a pénze kell ) túllépve közös álláspontot kialakítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2016.02.11 15:38

@Abbe:
Egy alapítvány esetében valóban így lenne, ellenben az EU nem egy alapítvány, hanem szerződések halmaza olyan felek között amelyek lefektetett közös érdekek mentén dolgoznak.

Ha engem szerződés köt "megrendelt" dolgok kifizetésére és a szerződésben foglaltak teljesítésre kerülnek, akkor kurva anyázhat is az akinek fizetnem kell, a bíróságot nem fogja meghatni ha emiatt nem fizetek, hacsak nincs a szerződésben az, hogy a megrendelőnek pofa lapos. Fura számomra, hogy egy ilyen széles látókörű mérnök ezt nem tudja.

Ha a jelen szerződésben az van hogy pofa lapos, akkor az sokat elárul a szerződés jellegéről...

Te is abban hihetsz amiben akarsz, olyan vallást követsz amit akarsz. Jogod van hozzá, viszont ez a beszélgetés amit kezdeményeztél -és ez nem hit kérdése-, de unalmas és értelmetlen kötözködés, így részemről ezzel le is zárom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html