Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit legfelsőbb bíróság előtt három kereset van azzal kapcsolatban, hogy a londoni kormány jogosult-e elindítani Nagy-Britannia kiléptetését az EU-ból azt követően, hogy a június végi népszavazáson a voksolók többsége a Brexit mellett döntött. Az első ügyben kedden kezték meg az eljárás előkészítését - írta a Financial Times.

A kérdés az, hogy Theresa May miniszterelnöknek joga van-e kezdeményezni az európai alapszerződés 50. cikkelye szerinti kétéves válási eljárást vagy ehhez előbb meg kell-e szereznie a parlament hozzájárulását. Ha a testület végül az utóbbi mellett dönt, az a Brexit elhalasztásához vezethet, ugyanis a törvényhozás képviselőinek többsége Bremain-párti.

Kisember nagy segítővel

Az adminisztratív részletek tisztázása után a tartalmi meghallgatás az év későbbi részében várható. A jogi eljárást egy átlagos brit állampolgár, Deir Santos fodrász nevében az Edwin Coe ügyvédi iroda indította.

Ennek az irodának nagy tapasztalata van a csoportos igényérvényesítéses ügyekben. A közlekedési ingatlanokat birtokló Railtrack államosítása elleni perben 50 ezer részvényest képviselt, majd a pénzügyi válság idején szintén a tulajdonosok megbízása alapján eljárást indított a Northern Rock bank állami kézbe vétele ellen.

Összeadták a perköltséget

A legfelső bíróság megkezdi két további olyan eljárás előkészítését is, amelyeket az elmúlt hetekben szintén az 50. cikkely szerinti eljárás ügyében kezdeményeztek.

Jolyon Maugham adóügyekkel foglalkozó ügyvéd crowdfunding útján szerzett pénzt a pereskedéshez. Összesen 406 magánszemély 10,6 ezer fontot (négymillió forint) adott össze annak bizonyítására, hogy a parlamentnek törvényt kell alkotnia az válási eljárás megindításáról. Maugham azonban szakértők meghallgatása után dönt arról, hogy bíróság elé vigye az ügyet.

Végül a harmadik kontra-Brexit-eljárást a Mishcon de Reya ügyvédi iroda nyújtotta be meg nem nevezett vállalatok képviseletében. Alex Chesterman, a Zoopla ingatlanportál vezetője az egyetlen a kezdeményezők közül, aki nyilvánosan is vállalja az arcát - cége szerint egyéni lépéséről van szó.

Mishcon szintén úgy véli, hogy a válást "törvényesíteni" kell, mert a népszavazás véleménynyilvánítás volt az állampolgárok részéről, s így eredménye jogilag nem kötelező érvényű.

Nincs itt semmi látnivaló?

A kormány jogászai szerint az 50. paragrafus szerinti kilépési eljárás megindítása nem igényel parlamenti szavazást. Sok képviselő, jogász és üzletember azonban nem ért ezzel egyet. Szerintük a válás lebonyolítása ugyan a kormány hatáskörébe tartozik, ám ez korlátozza a törvényhozás szuverenitását.

David Cameron lemondása előtt ezer ügyvéd fordult hozzá levélben arra kérve az előző miniszterelnök arra, hogy kérjen parlamenti felhatalmazást az 50. cikkely szerinti kilépési folyamat megindítása előtt.