Erről Jen Psaki amerikai külügyi szóvivő nyilatkozott hétfőn Washingtonban. "Az Egyesült Államoknak konkrét bizonyítékát kell látnia annak, hogy Oroszország kész tárgyalásokba bocsátkozni azokról a konkrét diplomáciai javaslatokról, amelyeket az Ukrajna és Oroszország közötti közvetlen párbeszéd előmozdítása, valamint annak érdekében tettünk, hogy a konfliktus enyhítésének céljából vegye igénybe az olyan nemzetközi mechanizmusokat, mint a kontaktcsoport" - jelentette ki közleményében Psaki.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy szombaton Kerry telefonon azt sürgette Lavrovtól, hogy Moszkva "vessen véget a provokatív lépéseknek", szüntesse be a katonai előrenyomulást Ukrajnában és állítsa le a Krím Oroszországhoz csatolására irányuló kampányt.

"Még mindig arra várunk, hogy Oroszország megválaszolja azokat a konkrét kérdéseket, amelyeket ezzel kapcsolatban Kerry külügyminiszter szombaton küldött el Lavrov külügyminiszternek" - írta Jen Psaki.

"Kerry világossá tette Lavrov külügyminiszter számára, hogy üdvözölné az arról folytatandó további párbeszédet, hogy hogyan csillapítsák az ukrajnai válságot, ha és amikor konkrét bizonyítékát látja annak, hogy Oroszország kész tárgyalásokba bocsátkozni ezekről a javaslatokról" - hangzott a közlemény.

Psaki újságíróknak nyilatkozva elképzelhetőnek mondta, hogy az amerikai és az orosz külügyminiszter még a héten találkozzon egymással, de előbb bizonyítékot kívánt azzal kapcsolatban, hogy Oroszország komolyan veszi az amerikai diplomáciai javaslatokat.

"A lehetőség mindig megvan. Ő (Kerry) sohasem riad vissza attól, hogy repülőgépre szálljon vagy személyesen találkozzon valakivel, de biztosítani akarja, hogy ezt a másik oldalon is komolyan vállalják" - mondta.