Mégis megfőzi magát a világ - megszólaltak a kétkedők

Még meg sem száradt a tinta a párizsi klímacsúcson született új egyezményen, máris megszólaltak azok a szakemberek és politikusok, akik szerint végrehajthatatlan a megállapodás. Még a szerényebb cél, a két foknál kisebb felmelegedés elérése is nagyon necces.
Napi.hu, 2015. december 15. kedd, 19:11
Fotó: Reuters

A hét végén sokan fellélegeztek, amikor bejelentették, hogy a világ országai tető alá hoztak egy a föld légkörének veszélyes felmelegedését megelőző megállapodást, ám örömük nem tarthatott sokáig - írja a Fianncial Times (FT). Gyorsan kiderült, hogy fosszilis tüzelőanyagokkal foglakozó iparágak képviselőit nem rendítette meg a hír és a klímaváltozás elkerülésének költségeit sokalló politikai erők sem változtattak véleményükön.

Az egyezmény szerint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével el kell érni, hogy a föld légköre nem melegedjen fel két Celsius-foknál erősebben az ipari forradalom előtti időszak átlagához képest, továbbá lehetőség szerint 1,5 fok alatt maradjon a növekedés. Ez utóbbit - amely a tengerszint emelkedésétől tartó szigetországok célja - kapásból inkább vágyálomnak minősítette Amber Rudd, a brit kormány klímaváltozás-ügyi államtitkára.

Nem lesz itt semmi gond

Rudd védelmébe vette kormányának múlt havi döntését, amely szerint egymilliárd fonttal (1,38 milliárd euró) csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő rendszerek állami támogatását. Nem hiszem, hogy ez hiba volt - fogalmazott -, ezek a megoldások még mindig drágák.

Az olajipar képviselői szerint a párizsi megállapodás nem lesz hatással az üzletáguk tevékenységére. Benjamin Sporton, a Szén Világszövetség elnöke szintén úgy nyilatkozott, hogy nem vár jelentős változást az iparágában. Ezt azzal indokolta, hogy a fejlődő országok továbbra is szénerőművek segítségével akarják biztosítani áramellátásukat.

Más bajuk van

Sporton arra számít, hogy a kormányok a jövőben bővíteni fogják a szén-dioxid megkötését és elraktározását szolgáló technológiáik fejlesztését (ez az a terület, amelyre London a jövőben kevesebbet fog költeni).

Az olajszektor vezetői szerint a klímaváltozás megelőzése nagyon lassú folyamat, így egyelőre sokkal fontosabbak a közvetlen gondjaik. Elsősorban a tartósan alacsonynak ígérkező olajárakból fakadó bevételkiesés miatt fáj a fejük.

Pert indítanak

Az Egyesült Államokban a kongresszus mindkét házának republikánus többségi vezetője kitart elutasító álláspontja mellett. Mitch McConnell, a szenátus elnöke szerint a megállapodás - amely eleve megvalósíthatatlan - nemzeti energiaterveket érint, így minden bizonnyal illegális is. Az USA államainak fele a bíróságra mehet ellenne és a kongresszus is elutasítja.

Paul Ryan, a képviselőház elnöke szóvivője útján tudatta az FT-vel, hogy az egyezmény nem kötelezi a kongresszust, amelynek többsége Amerika bőséges természeti erőforrásainak kihasználása mellett van.

Nem jön ki a matek

Sok tudós is megkérdőjelezi a párizsi célok elérését. Úgy vélik, hogy a kettő és a másfél Celsius-fokos cél is olyan technológiák alkalmazását feltételezi, amelyek még meg sem születtek. Kevin Anderson a Manchesteri Egyetem professzora annyira távolinak látja a nagy mennyiségű szén-dioxid elnyelésére képes berendezések létrejöttét, hogy az 1,5 fokos felmelegedés megelőzésére már nincs idő. Még a kétfokos cél elérésére is csak igen halovány reményt lát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2015.12.16 09:18

Mindmáig nincs igazolva, hogy csak az emberi tevékenység okozza a klímaváltozást. Lehetnek itt más okok is, melyeket nem tudunk befolyásolni. Úgyhogy elképzelhető, hogy minden erőlködés a széndioxid-kibocsátás megállítására fölösleges pénzkidobás, a felmelegedés mindenképpen bekövetkezik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2015.12.16 08:45

Nyilván az olajból és szénből élő lobby veszni látja a hatalmas profitját. Azért az már most is tisztán látható, hogy a mehújuló energia térhódítása olyan hatalmas léptékekben emelkedik, hogy minden bizonnyal át fogja venni a vezető szerepet az energiatermelésben. Csak ki kell várni.
Az atomerőművek az egész világon lekerültek a napirendről, olyan brutális költségekkel jár az egész életciklusra kiszámolva, ami már nem rentábilis. Ezt a hatalmas pénzt megújuló energiatermelésre kell fordítani.
Igaz a mutyi mindig fontosabb mint a hosszútávú célok.
Pals2 = olajkartell = saját zseb tömése
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2015.12.16 07:19

A legnagyobb èrv Paks2 mellett.
Magyarorszàg teljesìtette a legjobban a CO-kvòtàt.
Aki Paks ellen van az felmelegèdèst tàmogatja.
Gyakorlatban elmondtàk, ha az összes BKK busz elektromos lenne egy teljes reaktor csak nekik àllìtana elő ingyen àramot...
Ingyen üzemanyag, olcsòbb közlekedès, zèrò CO kibocsàjtàs.
Mindezek ellen van aki Paks2-t nem tàmogatja az ellenzői pedig a felmelegedès pàrtiak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2015.12.15 23:53

Kratívabbak lennének a szenátus tagjai ha az USA szennyezése náluk és azonnal okozna ózon lyukat és nem az ausztrálok és a többiek innák meg a levét az energiapazarlásuknak és a környeztszennyezésüknek. Egy amerikai annyit szennyezi a környezetét mint egy kisebb afrikai település, bár lassan a fejlődő világ is kezd felzárkózni. Így vagy úgy de az emberiség előbb utóbb elpusztítja saját magát mert ez van a génjeinkben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html