A hét végén sokan fellélegeztek, amikor bejelentették, hogy a világ országai tető alá hoztak egy a föld légkörének veszélyes felmelegedését megelőző megállapodást, ám örömük nem tarthatott sokáig - írja a Fianncial Times (FT). Gyorsan kiderült, hogy fosszilis tüzelőanyagokkal foglakozó iparágak képviselőit nem rendítette meg a hír és a klímaváltozás elkerülésének költségeit sokalló politikai erők sem változtattak véleményükön.

Az egyezmény szerint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével el kell érni, hogy a föld légköre nem melegedjen fel két Celsius-foknál erősebben az ipari forradalom előtti időszak átlagához képest, továbbá lehetőség szerint 1,5 fok alatt maradjon a növekedés. Ez utóbbit - amely a tengerszint emelkedésétől tartó szigetországok célja - kapásból inkább vágyálomnak minősítette Amber Rudd, a brit kormány klímaváltozás-ügyi államtitkára.

Nem lesz itt semmi gond

Rudd védelmébe vette kormányának múlt havi döntését, amely szerint egymilliárd fonttal (1,38 milliárd euró) csökkentették a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő rendszerek állami támogatását. Nem hiszem, hogy ez hiba volt - fogalmazott -, ezek a megoldások még mindig drágák.

Az olajipar képviselői szerint a párizsi megállapodás nem lesz hatással az üzletáguk tevékenységére. Benjamin Sporton, a Szén Világszövetség elnöke szintén úgy nyilatkozott, hogy nem vár jelentős változást az iparágában. Ezt azzal indokolta, hogy a fejlődő országok továbbra is szénerőművek segítségével akarják biztosítani áramellátásukat.

Más bajuk van

Sporton arra számít, hogy a kormányok a jövőben bővíteni fogják a szén-dioxid megkötését és elraktározását szolgáló technológiáik fejlesztését (ez az a terület, amelyre London a jövőben kevesebbet fog költeni).

Az olajszektor vezetői szerint a klímaváltozás megelőzése nagyon lassú folyamat, így egyelőre sokkal fontosabbak a közvetlen gondjaik. Elsősorban a tartósan alacsonynak ígérkező olajárakból fakadó bevételkiesés miatt fáj a fejük.

Pert indítanak

Az Egyesült Államokban a kongresszus mindkét házának republikánus többségi vezetője kitart elutasító álláspontja mellett. Mitch McConnell, a szenátus elnöke szerint a megállapodás - amely eleve megvalósíthatatlan - nemzeti energiaterveket érint, így minden bizonnyal illegális is. Az USA államainak fele a bíróságra mehet ellenne és a kongresszus is elutasítja.

Paul Ryan, a képviselőház elnöke szóvivője útján tudatta az FT-vel, hogy az egyezmény nem kötelezi a kongresszust, amelynek többsége Amerika bőséges természeti erőforrásainak kihasználása mellett van.

Nem jön ki a matek

Sok tudós is megkérdőjelezi a párizsi célok elérését. Úgy vélik, hogy a kettő és a másfél Celsius-fokos cél is olyan technológiák alkalmazását feltételezi, amelyek még meg sem születtek. Kevin Anderson a Manchesteri Egyetem professzora annyira távolinak látja a nagy mennyiségű szén-dioxid elnyelésére képes berendezések létrejöttét, hogy az 1,5 fokos felmelegedés megelőzésére már nincs idő. Még a kétfokos cél elérésére is csak igen halovány reményt lát.