Mégis, mekkora volt a német növekedés?

Az első negyedévi német gazdasági növekedésről szóló előzetes adatok a vártnál jóval nagyobb tempót jeleztek, ám a Bundesbank azon a véleményen van, hogy ezek a mutatók a munkanapok számának nem megfelelő figyeleme vétele miatt túlzóak lehetnek.
NAPI Online, 2005. május 17. kedd, 13:20
Fotó:

A német szövetségi statisztikai hivatal a múlt héten közölte, hogy az ország bruttó hazai terméke (GDP) az első negyedévben reálértéken, a szezonális és naptárhatástól megtisztítva 1 százalékkal nőtt a negyedik negyedhez képest. Ilyen gyors emelkedésre 2001 első negyedéve nem volt példa. A német jegybank most azzal rukkolt elő, hogy úgy tűnik, mind a negyedik negyedéves visszaesés, mind az azt követő fellendülés adata túlzó volt - jelentette a Reuters.

A Bundesbank jelentése szerint ugyanakkor mindkét lehetséges statisztikai pontatlanságot figyelembe véve is jelentős növekedés történt a január-márciusi időszakban. Az elmúlt esztendő utolsó negyedében a bakit a munkanapok szokatlanul nagy száma okozhatta, míg az első negyedévre a márciusi húsvét miatt kevesebb munkanap jutott. Ha a statisztikai pontatlanság kisimítása érdekében ezt a két hónapot egybeszámoljuk, a megelőző két negyedévhez képest 0,4 százalékos növekedés történt - véli a Bundesbank.

HOZZÁSZÓLÁSOK