Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Tavaly nyáron, még a Bush-érában határozottan úgy nyilatkozott, hogy a fekete arany ára nem a spekulatív adásvételek miatt döntögetett történelmi csúcsokat, míg most már úgy véli, tennie kell valamit a piac átláthatóbbá tétele érdekében. Ennek jegyében heti jelentéseiben mától több információt közöl a piacon lévő spekulatív tőkéről és további lépéseket is fontolgat. Ezek között szerepelhet, hogy korlátozzák az egy befektető kezében lévő kontraktusok számát vagy hogy emelik az ügyleteknél megkövetelt saját tőke nagyságát.

A szakértők megosztottak abban, milyen eredményre vezethetnek a szigorítások. Vannak, akik szerint ezek segítségével leszoríthatók az árak. Ők azzal érvelnek, hogy az elmúlt években túl szoros kapcsolat alakult ki az árak, az olajpiacra került tőke és a dollár árfolyama között, aminek semmi köze az energiahordozó keresletéhez és kínálatához. A spekuláció erejére utal, hogy a fizikai piacon nem szereplő vásárlók - bankok, nyugdíjalapok stb. - immáron az olajkontraktusok felét birtokolják, szemben a 2002-es 20 százalékkal. A német Commerzbank szerint 30 százalékkal mérsékelné az olajárat, ha sikerülne visszaszorítani a spekulációt.

Mások úgy vélik, hogy az olajpiac feszítettsége vezetett tavaly az óriási dráguláshoz, illetve az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők legalább akkora befolyással vannak a folyamatokra, mint a spekulánsok. Ha az utóbbiak szerepe csökken, az csak az előbbiek megerősödéséhez vezet - figyelmeztetnek. A Deutsche Bank szakértői mindennek alátámasztására olyan termékek példáját hozzák fel - rizs, acél stb. -, amelyek nem tőzsdei termékek, mégis alaposan megdrágultak a kínálattól elszakadt kereslet miatt.