BUX
39006

Megjelentek a Mubarak-párti tüntetők

Némileg bonyolultabbá vált a helyzet reggel óta Egyiptomban.

NAPI, 2011. február 2. szerda, 12:43

Az egyiptomi hadsereg állásfoglalása szerint Hoszni Mubarak elnök tegnapi nyilatkozata után - amelyben bejelentette, hogy a hatalom csúcsán eltöltött 30 év után nem indul újra az államfői posztért a szeptemberi választáson - haza kellene térniük a kairói Tahrir téren tüntető embereknek - jelentette a Bloomberg. Eközben a dulakodás alakult ki az időközben megjelent Mubarakot támogató felvonulók és az elnök azonnali távozását követelők között. (Az előbbiek megesküdtek rá, hogy nem pénzért mentek az utcára.)

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint a demonstrációk folytatódni fognak, mivel Mubarak nagyon keveset ajánlott ellenfeleinek. A felek nem bíznak egymásban, annak ellenére sem, hogy az elnök megígérte: eltávolítják posztjukról azokat a rendőrségi vezetőket, akik a múlt pénteken belelövettek a tömegbe. Eközben helyreállt az országban az internetszolgáltatás - a tőzsde és a bankok továbbra is zárva tartanak.

A Tunéziából indult lázadáshullámtól már a többi autokratikus arab rendszer vezetője is tart. Ennek jele, hogy a jemeni államfő bejelentette: Mubarakhoz hasonlóan nem indul a következő elnökválasztáson, amely 2013-ban esedékes. A BBC helyszínen tartózkodó tudósítója szerint a térségbeli országok urait azért aggaszthatják a fejlemények, mert néhány hete Egyiptom még a politikai stabilitás bástyájának számított a Közel-Keleten.