Megjött a beismerés: nem álom az olcsó áram

Beadta a derekát az az ismert amerikai professzor, aki a leghangosabban kételkedett abban, hogy a napenergia felhasználása valaha gazdaságos lehet. Ma már úgy látja, hogy a technikai fejlődés eltakarítja az akadályokat az óriási változás előtt.
Komócsin Sándor, 2016. május 7. szombat, 08:14
Fotó: Reuters

David Keith, a híres amerikai elitegyetem, a Harvard University tudósa, aki régóta ismert volt arról, hogy nem hisz a napenergiában, megvilágosodott. Ma már úgy látja, hogy az újfajta áramtermelés gazdaságilag versenyképes lehet a hagyományos szén- vagy gázerőművekkel, illetve az atomerőművekkel - jelentette a Bloomberg.

Tévedtem - jelentette ki a professzor alkalmazva azt az elvet, miszerint az igazán okos emberek képesek belátni, ha hibáznak. A magyarázat azonban már kissé árnyalja a képet. Keith ugyanis úgy látja, hogy főként azért foglalt el téves álláspontot, mert a napenergiával kapcsolatos alaphelyzet megváltozott.

Arról nem szól a cikk, hogy vajon az alkalmazott fizika professzora miért nem számított arra korábban, hogy a technológiai fejlődéssel módosulhatnak ezek a feltételek.

Felismerte

Ma már bárki képes lehet arra, hogy a világ napsütésben bővelkedő részein napenergia-rendszereket telepítsen, amelyek olcsó árammal láthatják el - foglalta össze új gondolatait az egyetemi tanár legfrissebb esszéjében.

Ezzel a megállapításával tudományosan rögzíti azt a tényt, amely évek óta nyilvánvaló: az elmúlt öt évben zuhanásszerűen csökkent a napenergiával előállított elektromos energia ára. A Bloomberg számításai szerint 2009 óta 65 százalékkal zuhant ez a fajta áramár.


A világon a legolcsóbb

Ma már egyes régiókban állami támogatás nélkül is megawattóránként 40 dollárért lehet előállítani az elektromos energiát, ami 2020-ra 20 dollárra esik - írta tanulmányában Keith -, amivel a napenergia válhat a világ legolcsóbb áramforrásává. Ezzel a megállapításával alaposan elmozdult korábbi véleményétől, amely úgy szólt, hogy a napenergia csak a gazdagok zöld csiribirije.

Az alacsonyabb árak persze nem oldják meg azt a problémát, hogy a napelemek csak nappal használhatók, bár talán nem kell harvardi professzori képzettség ahhoz, hogy belássuk: a velük termelt áram tározására szolgáló eszközök fejlődése is elérhet egy szintet, amikor ez a gond már nem lesz gond.

Beindult a biznisz

Keith arra is figyelmeztet, hogy az időjárás szempontjából kedvezőtlen területeken, mint amilyen például Új-Anglia, Észak-Európa vagy Kína tengerparti régiói, nincs esélye a napenergiának az energiaipar átszabására. Ahol sok a napsütés, ott adott ez a lehetőség.

Azt nem árulja el, hogy ezt a napelemek jelenlegi hatékonyságát feltételezve gondolja-e vagy a napenergia szélesebb elterjedését a soha fogalomkörébe utalja (ahogy korábban gondolta általában az új energiaforrás elterjedésével).

A zöldenergia piacát az állami támogatások teremtették meg - fejtegette a professzor egy interjúban. Az így kialakult gazdasági környezet azonban lendületet adott az technológia elemivel foglalkozó iparág kifejlődésének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2016.05.09 09:20

@Balt: Kabelröl nem hallottal meg, amivel a villamosenergiat vezetni lehet? Ja, hogy te meg a tabortüznel fözöl... Europaban mar az Eszak-Afrikaban termelt napenergia felhaszmalasarol terveznek es az erömüvek epülnek. Egyebkent a mi nem tul napfenyes kisvarosunkban (16ezer lakos) 3 többhektaros magantulajdonu naperömü van, es mindegyik nyereseget termel. Ja, nem Afrikaban lakom, hanem Nemetorszagban! De van biogazerömü is es szemetegetö, amik szinten energiat termelnek es egyre több uj csaladihaz geotermikus energiat hasznal. Az uj iskola pedig szinte fütes nelkül kijön a belsö legcirkulacioval...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2016.05.09 09:03

@enapi@citromail.hu: Igazad van, okoskodo! Kezdjük az alapoknal! Tehat te egy nyilvanvaloan felreirt hiba miatt ookoskodsz! Na akkor kezdjük nalad: 1. A "ha" elött hianyzik a vesszö. 2. 2. "alapkonal" irod, holott alapoknal kellene legyen... Szoval most okoskodj tovabb! A masik szemeben a szalka? A temahoz azert nem szoltal hozza, de en most fogok. Tehat szerinted a jelenlegi ütemben folyo aram-elöallitasi költsegcsökkenes mellett szerinted Paks 2 kifizetödö lesz 5-10-20 ev mulva, vagy egy irdatlan meretü/költsegü bukas? Mert addigra mar a termikus energia felhasznalasa is hatalmas meretekben nöni fog! Aztan most nezzük csak meg, miert is nem tamogatja a kormany a maganhazak energiamegtakarito programmjat, amire az EU külön penzt adott? Ne keresd a mellebeszelest, lazar mar megvalaszolta! Elöször hazudott, hogy nincs ilyen EUs programm, ill. nem maganhazakra, aztan meg azt mondta, hogy az atalakitott magyar döntesi rendszer meg nem alkalmas az ilyesfajta programmok elbiralasa. Na ki is alakitotta at a rendszert? Ja, de az allami közepületekre atiranyitottak ezeket a forrasokat, arrol tudnak dönteni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.05.08 12:19

@Ezt-neked:

Idézni...ezt akkor mondják, amikor tudják, hogy hazudtak, de nem akarják bevallani, ezért erőszakoskodnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix1, 2016.05.08 11:44

@Ezt-neked: " "idézni elvtárs, idézni..."

Egyetértek veled, teljesen felesleges keresgélni, aki olvasta az írásaikat, azok pontosan tudják, hogy ezek a "kedves" elvakult atomhívők mennyi ökörséget leírtak!:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2016.05.08 10:52

@rw2: "idézni elvtárs, idézni..."

Ugyan már teljesen fölösleges lenne keresgélnem a kommentek között, aki régebben olvassa ezen a portálon a kommenteket, az pontosan tudja, hogy már vagy 5 éve hisztizel, azzal a vezérmondattal " Az atomerőműnek "SOHA" nem lehet az alternatívája a megújuló!:)))
Az @elműfióka volt a másik űberokos!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html