Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Skócia első minisztere, Nicola Sturgeon minden brit polgárt arra biztat, hogy a június 23-ai népszavazáson voksoljon Nagy-Britannia Európai Unióban maradása mellett. Sturgeon, aki egyben a Skót Nemzeti Párt (SNP) elnöke, egy korábbi BBC-interjújában világossá tette, hogy a brit függetlenségi népszavazást újabb skót függetlenségi referendum követheti - írta a Bloomberg.

Ha ugyanis a britek többsége a Brexit mellé áll, viszont a skótok többsége ez ellen szavaz, akkor szinte biztos, hogy újabb népszavazást írnak ki Skócia függetlenné válásáról Nagy-Britanniától. Legutoljára 2014 októberen járultak az urnához a skótok, akik úgy döntöttek - egyelőre -, hogy maradnak. (Ennek eredményként tehát elvileg Anglia, Wales és Észak-Írország válhat ki az EU-ból, Angliára gondolva a Brexitból Engxit lehet - a szerk.)

Ha ti úgy, akkor mi is

A skót kormány úgy véli, hogy Skócia alapvető érdeke az EU-tagság - véli az első miniszter. Szerinte ennek nem csupán a skótok, hanem az Európai Unió is hasznát látja. A YouGov Plc vasárnap megjelent közvélemény-kutatása szerint a skót szavazókörzetek azok közé tartoznak, ahol a legerősebbek az EU-val kapcsolatos pozitív érzelmek.

Ugyanakkor az ORB intézet országos felmérése, amely pénteken jelent meg, 52 százalékra hozta ki a Brexit-pártiak arányát, szemben az EU-ban maradást támogatók 48 százalékával. Az angol font 3,7 százalékkal gyengült a dollárral szemben február utolsó hetében, mivel a befektetőket egyre jobban aggasztják az esetleges kilépés negatív gazdasági következményei.

Jöhet a paritás

Ha Nagy-Britannia elhagyja az EU-t, akkor a font a paritásig gyengülhet az euróval szemben - állítják a svájci UBS bank elemzői. Jelenleg 0,7880 font/eurón áll az árfolyam, ami a június végi szavazásra 0,84-ra gyengülhet a brit valuta nézőpontjából. A Brexit esetén - amelynek 40 százalék esélyt adnak - egy euróért egy fontot lehet majd kapni. Ha a 60 százalékos valószínűségű maradás mellett dönt a nép, akkor a font visszaesősödhet a 0,73-as szintig.

Nem viccelt

A másfél évvel ezelőtti skót referendum nagyon megerősítette az SNP-t, amely a brit parlamenti választásokon, 2015 májusában három kivételével mind az 59 skót választókörzetben nyert. Az közvélemény-kutatások szerint a párt az idén májusban esedékes skóciai parlamenti szavazáson megtarthatja többségét. Ha ez így lesz, akkor Sturgeonnak törvény adta lehetősége lesz az újabb skót függetlenségi népszavazás kiírása.

Belháború

Eközben a londoni kormánypárt két vezető beosztású tisztviselője is rátámadt David Cameron kormányfőre. A nyugdíjügyekért felelős miniszter, Iain Duncan szerint Cameron kishitű, amikor azzal érvel, hogy a Brexit súlyos gazdasági sokkot okozna. Nagy-Britannia óriási nemzet innovatív polgárokkal, így minden nehézséget le tud gyűrni. Vagy talán a miniszterelnök azt gondolja, hogy a szigetország túl kicsi?

Chris Grayling, a parlament elnöke szintén úgy véli, hogy fölösleges riogatni a szavazókat. Először is Nagy-Britannia többet exportál az EU-ba, mint amennyit onnan importál. Másodszor ha kilépnének, az nem jelentene változást, mert a kontinentális Európa országai abban lennének érdekeltek, hogy a korábbi feltételekkel fenntartsák kereskedelmi kapcsolataikat a szigetországgal.

Nagy hanyatlás jönne

Eközben a baloldali Guardian megjelentetett egy a kormány megrendelésére készült elemzést, amelyből azt derült ki, hogy a Brexitet egy évtizedes vagy még annál is hosszabb gazdasági bizonytalanság követné. Ez nem hagyná érintetlenül a vállalkozásaikat vezető, vagy munkát vállaló, vagy befektetéssel foglalkozó szavazókat.

Cameron a Sunday Telegraphban megjelent cikkében annak a véleményének adott hangot, hogy a kilépés mellett kampányolók "rendkívül homályos" érvekkel igyekeznek megdolgozni az embereket. A kormányfő legfőbb szövetségese, George Osborne pénzügyminiszter arra figyelmeztetett a napokban, hogy a Brexit "óriási gazdasági sokkot" okozna Nagy-Britanniának.

A világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 országok pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek hét végi csúcsértekezlete a világgazdaságot veszélyeztető kockázatok közé sorolta a britek kilépését az EU-ból.