Megjött a jó hír: megmentették a világot

Új módon dolgozza fel a műanyaghulladékot egy brit kezdő vállalkozás technológiája. A cég vezetője már azt tervezi, hogy megszabadítja a világ óceánjait a rémisztő tempóban növekvő műanyagszennyezéstől. Újrahasznosító rendszere kicsi és hatékony.
Komócsin Sándor, 2017. május 5. péntek, 18:14
Fotó: Napi.hu

Egy Londontól 120 kilométerre működő vállalkozás telephelyén látható szemétdomb hívja fel a figyelmet arra a technológiára, amely áttörést ígér a műanyagok újrahasznosításában - kezdi helyszíni tudósítását a Bloomberg. Adrian Griffiths startup vállalkozásának üzeméről van szó - a cégvezető meg akarja menteni az óceánokat, mégpedig úgy, hogy eközben milliókat keres.

Vállalatának rendszere nagyjából egy teniszpályának megfelelő helyet foglal el. Egyik végén mindenféle műanyag áramlik be a csomagolóanyagoktól a műszálas ruhákon és a szőnyegeken át elektronikus eszközök alkatrészeiig, másik végén a Plaxx névre keresztelt olaj jön ki. Az utóbbiból újra elő lehet állítani műanyagokat vagy fel lehet használni hajók üzemanyagaként.

Mindenevő rendszer

Meg akarjuk változtatni a műanyag történetét a világon - jelenti ki "szerényen" Griffiths. A brit fővárostól délnyugatra lévő Swindonban működő vállalkozása naponta 2,4 tonna műanyaghulladékot dolgoz fel a jelenlegi pilot projekben, amelyet a brit kormányon kívül több mint száz magánbefektető finanszíroz.

Kijelentése nem tűnik túl magabiztosnak, ha figyelembe vesszük, hogy cége technológiája áttörést ígér szakterületén. A Warwick Universityn kifejlesztett rendszer óriási előnye a hasonló megoldásokkal szemben, hogy mindenevő, azaz bármilyen műanyagot képes lenyelni és átalakítani, ezért nem kell szelektálni a szemetet, amivel etetik.

Ezzel kiküszöböli az eddigi műanyag-újrahasznosító technológiák legfontosabb hiányosságát, ami akadályozza, hogy gazdaságilag kifizetődőek legyenek. E tulajdonsága különösen alkalmassá teszi a világ óceánjaiba kerülő kevert műanyag szemét feldolgozására.

Game changer

Ez a rendszer megváltoztatja a szemetelés elleni harc kimenetelét - állítja Patricia Vangheluwe, a több mint száz polimergyártót képviselő PlasticsEurope környezetvédelmi ügyekben illetékes igazgatója. Utat nyit az előtt, hogy feldolgozzuk azt a műanyagot is, amelyet a jelenlegi technológiákkal nem tudunk, mindezt gazdaságosan, bekapcsolódva az új ciklikus gazdaságba.


Szükség is lenne a játszma megfordítására, mert jelenleg a műanyag szemét áll győzelemre. A világon előállított ilyen anyagoknak csak tíz százalékát hasznosítják újra, mert olcsóbb kőolajból előállítani az újabb műanyagokat. A kidobott műanyagok kilencven százaléka szemétlerakókban és az óceánokban végzi - az utóbbiak műanyagtartalma már összemérhető a haltartalmukkal.

Ez működik

Számos hasonló projekt azért fullad kudarcba, mert a technológia nem kínál elegendő nyereséget önmaga fenntartásához - fejtegeti Nick Cliffe, az egyik brit innovációs kormányügynökség szakértője, akinek szervezte 2,6 millió fontot (közel egymilliárd forint) fektetett Griffiths cégébe.

A jól csengő RT7000 névre keresztelt berendezést a vállalkozó lízingelni akarja. Miután elfér öt hajókonténerben - ami töredéke a hasonló rendszerek nagyságának -, bárhol telepíthető. Így elvihetik a feltörekvő országoknak azokra a tengerparti szakaszaira, amelyek legendásan szennyezettek műanyag hulladékokkal.

A telepítés árát hárommillió fontra, az üzemeltetés éves költségét mindössze félmillióra becsli a vállalkozó. Így cége évente 1,7 millió font bevételt érhet el egy-egy rendszeren. A befektetés két és fél év alatt megtérülhet. Griffiths nem titkolja, hogy olyan berendezést akart, amelyet kifizetődően lehet üzemeltetni, nem hiszi, hogy a haszonszerzés reménye enélkül a környezetvédelem mellé állíthatók az emberek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

napiszar, 2017.05.08 10:09

@krax:

"Már önmagában a nick név is minősíti a felhasználót, nem szorul különösebb magyarázatra! "

"amikor a jobbereknél elfogynak a tényekkel szemben az érvek, akkor előszeretettel kezdtek szitkozódó jelzőket használni, és személyeskedni"

:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax, 2017.05.08 09:46

@napiszar: "És érvelést vársz? :D :D :D"

Érvelésre? Amit leírtam, azt mindenki pontosan érti, nem kell az érvelés, mert ami jár, az jár, eképpen az ide megfelelő jelző is!
Már önmagában a nick név is minősíti a felhasználót, nem szorul különösebb magyarázatra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

napiszar, 2017.05.08 09:31

@krax: Ez a szokásos mellébeszélés, mintha nem akarnád érteni mit mondok. Vagy nem tudod érteni? És érvelést vársz? :D :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.05.08 09:25

@krax: Basszus, csak rovid idore neztem fel parszor, eszre se vettem, hogy rw1-2-3-ablakmajom mar vissza is jott napiszar neven. Mondjuk ez a nev legalabb illik ra :DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krax, 2017.05.08 09:20

@napiszar: "Talán most nem tagadod le mit írtál: "Te hogyan neveznéd az ilyen jellemtelen embert? "

Amit leírtam, azt úgy is gondolom, hiszen ha valaki nem nem képes önkritikát gyakorolni, viszont előszeretettel mószerol be másokat, az ilyen embert, még is milyen jelző illeti?

"Az meg hogy én milyen kihívásokat kedvelek, és hol focizok, az meg az én dolgom."

Javasolni tudom Felcsútot, oda még kisvasút is jár!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html