Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin szűkebb környezete zsugorodni fog a jövő év márciusi elnökválasztásig - jósolja a Mincsenko Tanácsadó Csoport szokásos éves Politburo 2.0 jelentésében a Moscow Times tudósítása szerint. A szervezet minden évben megnevezi azokat a személyeket, akik el fogják veszíteni a befolyásukat minden oroszok államfőjének környezetében.

A jelentés a szovjet kommunista párt legfelsőbb döntéshozó testületéről kapta a nevét. A pártállami rendszerekben az úgynevezett szocialista országok élén álló pártok 10-20 fős felső vezetőségét nevezték politikai bizottságnak. Ennek tagjai ugyanolyan munkamegosztásban dolgoztak, mint a kormány miniszterei, egyfajta politikai irányítást gyakoroltak a kormánytagok szakmai vezetése mellett.

Nagy meglepetés

A Mincsenko nem pusztán a kormányzati tisztviselőket sorol az elnök legszűkebb környezetéhez, hanem az állami vállalatok vezetőit és üzletembereket is, akik bejáratosak Putyinhoz. Az idei Politburo jelentés mindjárt egy nagy meglepetéssel kezdődik.

A tanácsadó cég szakértő úgy vélik, hogy az állami tulajdonú olajóriás, a Rosznyefty vezetője, Igor Szecsin már nem lesz Putyin környezetében a jövő márciusban esedékes elnökválasztás idején. Első látásra Szecsin befolyása csúcsán áll, miután ellenőrzi a legnagyobb orosz olajvállalatot - magyarázza a jelentés. Ugyanakkor ellentmondást nem tűrő vezetési stílusával az orosz elit számos tagját maga ellen fordította, akik immáron alkalmai koalíciót alkotnak vele szemben.

Jelentéktelenné vált

A másik nagy vesztes Vjacseszlav Vologyin, a Duma elnöke lehet. Őt azért ejtheti az elnök, mert túl jól végezte a dolgát. A parlament pártjait összekovácsolta egyetlen Putyin-párti szövetségbe, amivel a törvényhozás mint a társadalom politikai akaratát kifejező testület elvesztette a jelentőségét. Egyben ugyanez történt Vologyinnal.

A harmadik "bukott ember" Arkagyij Rotenberg, a Sztrojgazmontazs gázvezeték-építő cég tulajdonosa lehet. Neki éppen ellenkező ok miatt kell távoznia, mint a parlament elnökének - nem végezte elég jól a dolgát. Bizonyos fejlesztési projekteket nem volt képes végrehajtani elsősorban azért, mert a nyugati gazdasági szankciók megfosztották Oroszországot a szükséges technológia egy részétől.

A Mincsenko úgy látja, hogy Dmitrij Medvegyev miniszterelnök, Szergej Csemezov, a Rosztec állami technológiai vállalat vezérigazgatója, illetve Szergej Sobjanyin, Moszkva polgármestere még fél év múlva is tagja lesz Vlagyimir Putyin szűkebb környezetének.