Megjött a régióba a bevándorlók új hulláma

Döbbenetesen nőtt igén a Lengyelországban érkező fehérorosz vendégmunkások száma, ők pótolják a lassan elfogyó ukrán bevándorlókat.
Barabás Júlia, 2017. december 20. szerda, 06:40
Fotó: Pixabay

A lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) adataiból kiderül, hogy idén május és október között 2,2 milliószor lépték át a beloruszok a lengyel határt - adta hírül a gazeta.pl. Ez 20 százalékos emelkedés az előző évihez képest. A legtöbben a szezonmunkák idején érkeztek.

A fehéroroszok - csakúgy mint az ukránok - egyszerűsített munkavállalási feltételek mellett dolgozhatnak Lengyelországban. Mint a munkaügyi minisztérium adataiból kiderül, egyre gyakrabban toboroznak embereket a lengyel cégek Fehéroroszországban: az első fél évben a tavalyihoz képest háromszor több embert importáltak, de még mindig nem érték el az ukránok 24 ezres munkavállalási kérvényét.

A lengyel vállalatok még mindig szívesen alkalmaznak ukrán munkaerőt, de a vállalkozások növekvő versenye arra készteti őket, hogy más piacokon is keressenek munkaerőt. A Personnal Service jelentése szerint jelenleg a lengyel cégek csak négy százaléka alkalmaz fehéroroszokat vendégmunkásként, leginkább nagyvállalatok a szolgáltató szektorban.

A helyi felmérések is fordulatot mutatnak: 2013-ban a beloruszok 53 százaléka Oroszországba utazott munkáért, alig nyolc százalékuk választotta Lengyelországot. Ma Oroszországot 27, míg a lengyeleket 22 százalékuk választja.

A nyitókép forrása: Pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2017.12.20 09:59

a cégeknek a legkényelmesebb, hogy olcsó munkaerő importjávaL továbbra is tudnak alacsony hatékonysággal működni.
ha nem lenne olcsó import munkaerő, akkor kénytelenek lennének gépesítéssel és átszervezéssel növelni a hatékonyságot és emelni a béreket, így fejlődne az ország.
így viszont nincs fejlődés, az olcsó import munkaerő konzerválja az alacsony béreket, az alacsony hatékonyságot és az ország szegénységét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html