A lengyel Központi Statisztikai Hivatal (GUS) adataiból kiderül, hogy idén május és október között 2,2 milliószor lépték át a beloruszok a lengyel határt - adta hírül a gazeta.pl. Ez 20 százalékos emelkedés az előző évihez képest. A legtöbben a szezonmunkák idején érkeztek.

A fehéroroszok - csakúgy mint az ukránok - egyszerűsített munkavállalási feltételek mellett dolgozhatnak Lengyelországban. Mint a munkaügyi minisztérium adataiból kiderül, egyre gyakrabban toboroznak embereket a lengyel cégek Fehéroroszországban: az első fél évben a tavalyihoz képest háromszor több embert importáltak, de még mindig nem érték el az ukránok 24 ezres munkavállalási kérvényét.

A lengyel vállalatok még mindig szívesen alkalmaznak ukrán munkaerőt, de a vállalkozások növekvő versenye arra készteti őket, hogy más piacokon is keressenek munkaerőt. A Personnal Service jelentése szerint jelenleg a lengyel cégek csak négy százaléka alkalmaz fehéroroszokat vendégmunkásként, leginkább nagyvállalatok a szolgáltató szektorban.

A helyi felmérések is fordulatot mutatnak: 2013-ban a beloruszok 53 százaléka Oroszországba utazott munkáért, alig nyolc százalékuk választotta Lengyelországot. Ma Oroszországot 27, míg a lengyeleket 22 százalékuk választja.

A nyitókép forrása: Pixabay.com